0

З ловещи нови кадри от дрон за първи път разкриха степента на щетите на атомната електроцентрала във Фукушима 13 години след аварията, предизвикана от мощно земетресение със сила 9 по Рихтер и последвало цунами. 

Операторите на централата “Tokyo Electric Power Company Holdings” (TEPCO), пуснаха 12 снимки от вътрешността на обекта, които са първите изображения от вътрешната страна на основната структурна опора, наречена пиедестал в най-силно засегнатия първичен контейнер на реактора, зона директно под ядрото на реактора.

Цветните изображения с висока разделителна способност, заснети от дроновете, показват кафяви обекти с различни форми и размери, висящи от различни места в пиедестала. 

Части от механизма за задвижване на контролния прът, който контролира ядрената верижна реакция, и друго оборудване, прикрепено към ядрото, също са заснети от дроновете. 

Представители на TEPCO съобщиха, че по снимките не са успели да установят дали висящите буци са разтопено гориво или разтопено оборудване, без да получат други данни, като нивата на радиация. Дроновете обаче не са били снабдени с дозиметри за измерване на радиацията, тъй като трябвало да бъдат леки и маневрени. 

В трите повредени реактора остават около 880 тона силно радиоактивно разтопено ядрено гориво. 

От TEPCO се опитват да научат повече за местоположението и състоянието им, за да улеснят премахването му, така че централата да може да бъде изведена от експлоатация. 

Камерите на дроновете обаче не са успели да видят дъното на ядрото на реактора, отчасти поради тъмнината на защитния съд.

Критиците казват, че целта от 30-40 години за почистване на централата, поставена от правителството и TEPCO, е твърде оптимистична. Обезсърчителният процес на извеждане от експлоатация вече е забавен с години поради технически пречки и липсата на данни.

Катастрофата във Фукушима беше една от най-опустошителните ядрени злополуки в света.