0

Ц истерна с азотна киселина избухна в Северодонец. Украйна обвини руските войски, а народната милиция на Луганската народна република - украинската армия в опит да спре настъплението.

 

"Руски въздушен удар е улучил цистерна с азотна киселина във фронтовия град Северодонецк", съобщи областният управител на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.  В съобщение в чат приложението Телеграм Сергий Гайдай призовава местните жители да не напускат бомбоубежищата заради риска от отровните изпарения от цистерната.

Гайдай е добавил и снимка, на която се вижда голям розов облак над жилищни сгради. Той не съобщи за жертви.

Народната милиция на Луганската народна република (ЛНР) пък заяви, че въоръжените сили на Украйна са взривили цистерна с химикали в завода "Азот" в Северодонецк, за да предотвратят настъплението на войските в Донбас.

Руските войски са установили контрол над половината от намиращия се в Луганска област украински град Северодонецк, според украински източници, цитирани от ДПА. Фронтовата линия минава през центъра на града, съобщи ръководителят на местната военна администрация Олександър Стрюк. Боевете продължават, каза той.

Сергий Гайдай пише още в онлайн публикация, че руският обстрел е направил невъзможни хуманитарните доставки и евакуацията на хора.

 

Градът е последният бастион в Луганска област под украински контрол. Ако той падне, военното командване в Москва и проруските сепаратисти ще достигнат важен етап във войната - установяването на пълен контрол над Луганска област, посочва ДПА.

По-рано Стрюк съобщи, че две трети от Северодонецк са обкръжени и че 90 процента от сградите са частично или напълно разрушени. От 100-хилядното предвоенно население в града са останали само 12 000 души. От началото на руските обстрели там са загинали около 1500 души, отбелязва ДПА.

Междувременно председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили предупреди, че деблокирането на Одеса с военни средства би представлявало "една високорискова операция". Той заяви това при пристигането си в Лондон - първа спирка от европейската му обиколка, предаде Франс прес.

"В момента морските пътища са блокирани от мини и от руския флот", каза генералът пред журналисти, придружаващи го в обиколката, по време на която ще посети също Финландия и Швеция - две държави изявили желание да се присъединят към НАТО, а преди това - ще се отбие в Нормандия за възпоменателните церемонии за съюзническия десант там по време на Втората световна война.

"За да бъдат отворени тези морски пътища, са необходими значителни военни усилия от една или група от държави", допълни Мили.

Подобно решение, което може да бъде взето само от Белия дом, ще вземе предвид "цената, риска, ползите и възможностите за успех", допълни най-високопоставеният американски военен, чиято роля е да съветва президента Джо Байдън по военните въпроси.

"Трябва да кажа, че това би било една високорискова военна операция, която би изисквала значителни усилия", обобщи Мили.

Американският генерал утре предстои да участва в среща на началник-щабовете на пет западни държави, формиращи алианса за споделяне на разузнавателни данни "Пет очи", в който членуват САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия.