С ъдът на Ватикана днес оправда двама свещеници, обвинени във връзка с предполагаемо сексуално насилие в младежка семинария във Ватикана между 2007 г. и 2012 г., предаде Ройтерс.

Съдът на Ватикана днес оправда двама свещеници, обвинени във връзка с предполагаемо сексуално насилие в младежка семинария във Ватикана между 2007 г. и 2012 г., предаде Ройтерс.

Отец Габриеле Мартинели, който сега е на 29 години, беше обвинен, че е принудил лице, известно само с инициалите Л. Г., да прави секс с него докато и двамата са били малолетни.
Мартинели, за когото прокуратурата поиска шест години затвор, не е бил свещеник по това време.


Прокуратурата поиска четиригодишна присъда за 72-годишния отец Енрико Радиче, който е служил като ректор по това време и беше обвинен, че е прикрил предполагаемото сексуално насилие.
Както Мартинели, така и Радиче неизменно отричаха, че са извършили престъпление и обвиниха Л. Г., че обвиненията му представляват отмъщение на лична основа срещу тях.
Предполагаемото сексуално насилие се е състояло в подготвителната семинария "Пий X", в която се помещават момчета, които помагат на свещениците в отслужването на литургии в базиликата "Свети Петър", включително и на папи, и обмислят дали самите те да станат свещеници.