0

„Аватар: Природата на водата“ си заслужаваше 13-годишното чакане и може емоционално да се сравни с друга легенда - „Империята отвръща на удара“.

В случая това отвръщане на удари е на няколко пъти, както в сюжета, така и в правенето на кино. След „Аватар“ режисьорът, сценарист и продуцент Джеймс Камерън дълго време обмисля направата на обещаните продължения. Първият филм е факт, вече е премиерен по кината с названието „Аватар: Природата на водата“. И Камерън отвръща на удара, нанесен от супергероите на „Марвел“, ясно демонстрирайки кой е големият в бизнеса и мощно дърпайки чергата към себе си. Дали обаче „Аватар 2“ ще постигне касовите рекорди на предшественика си, тепърва ще става ясно. Макар че ще е много трудно това и направо изненада след ковид епохата това да се случи. Но пък Камерън умее да прави филми, които да затрогват различни групи хора по света. А с „Аватар 2“ това се случва мощно.

Ефекти

Специалните ефекти в този филм са на такова равнище, че направо го изстрелват в космоса и всичко досега изглежда като аматьорски опити да се крета с каручка по петите на някоя космическа совалка (не че в каручката няма много чар и чувства). В „Аватар 2“ нещата изглеждат все едно са снимани на тази далечна луна Пандора. А този път освен препускане по земята и летене има и дълбоко потапяне.

Не случайно Джеймс Камерън активно участва в разработването на революционна нова камера. Любопитно е, че от „Фокс“, които правят разпространението на филма, се опитали да наложат своите виждания по много от въпросите, но Камерън успешно е отхвърлил тези попълзновения (явно имайки предвид какво се случи и с поредицата за междузвездните войни, отишла при „Дисни“). А крайният резултат е да се забравят всякакви опити дотук на „Марвел“, „Пиксар“ и всичките други водещи компании, правещи кино. „Аватар 2“ е нещо коренно различно, а още отсега Камерън обещава следващите филми да са по-зашеметяващи и в различна реалност. Не случайно, показвайки сценария на продуцентите, последните останали с отворени ченета.

Драми

Джейк Съли (в ролята пак е Сам Уортингтън) живее щастливо заедно с Нейтири (отново Зоуи Салдана). Сега си имат деца и са особено загрижени за тях и възпитанието им. Но империята от света на хората – Земята, отвръща на удара и преодолява космическите пространства с още повече военна мощ. Когато стара заплаха се завръща на Пандора, Джейк и Нейтири са принудени да напуснат дома си и да се отправят към различни региони на изобилстващата от живот луна Пандора. За да търсят помощта на други племена на‘ви. Неприятностите обаче ги следват по петите и зрелището с тези неприятности е още по-голямо, но и затрогващо. „Аватар: Природата на водата“ е разказ за трагедиите, които преживяват Джейк и Нейтири, както и за битките, които водят, за да останат живи и да запазят семейството си заедно.

Номер 1

С „Аватар: Природата на водата“ сякаш Джеймс Камерън е надминал себе си и всичко правено досега. Ефектите и визията на целия филм са на съвсем ново ниво, невиждани и като че ли от друга планета. Историята завладява от самото начало, оставяйки зрителите неподвижни в киносалона, без дъх до самия край. Продължителността от 3 часа и 12 минути не се усеща нито за миг. А Камерън като режисьор се е подписал под едни от най-забележимите и новаторски кинохитове в историята - „Аватар“, „Титаник“, „Истински лъжи“, „Терминатор“, „Терминатор 2: Страшният съд“, „Пришълците“, „Бездната“.

Това е филм, който трудно може да се осмисли само с едно гледане. Джеймс Камерън с него надминава всичко, показвано досега на кино. Сякаш киното започва именно с „Аватар: Природата на водата“.