0

„Пея песни, които дават надежда на хората“, споделя гръцката мегазвезда Йоргос Даларас, когото българските зрители ще видят на живо на 2 септември на сцената на Античния театър в Пловдив.

Издал е над 40 албума в дългата си и блестяща кариера, първият още на 18-годишна възраст, който веднага се превръща в хит. С повече от 20 милиона продадени копия на албуми, напълно разпродадени зали из целия свят и колаборации със световни музиканти като Стинг, Брус Спрингстийн, Питър Гейбриъл, Пако де Лусия и Ал ди Меола, Йоргос Даларас си спечелва титлата на най-популярния и успешен гръцки изпълнител в световен мащаб.

Хунта

Израснал е в трудните години по време на Гражданската война в Гърция. Първият му албум през 1974 г. след падането на военната хунта е издаден заедно с Микис Теодоракис по стихове на Янис Рицос. „За мен песента не е просто три минути разпускане и радост”, казва Даларас. „Песента е много сложен процес, който обхваща три изкуства – поезията, звука и начина, по който свирят инструментите, и душевния стимул на този, който е написал думите и е накарал човека да излезе извън всекидневната посредственост”. Такива песни гръцката суперзвезда иска да предаде на по-младите музиканти. Даларас е считан за музиканта, който възражда стила ребетико и го прави популярен не само в Гърция, но и в целия свят.

Поколения

„Народът ни има исторически много неустойчиви моменти, възходи и падения, много агония, бежански вълни, много болка и противоречия – затова песента ребетико, основаваща се на византийската музика и на традиционната гръцка музика, е успяла да направи това, което е направил блуса в началото на миналия век в Америка”, обяснява музикантът произхода на ребетико, превърнал се в националната песен на Гърция през последните 100 години. „Социално потиснатите хора са могли от музикалните си инструменти и от думите си да покажат едно бунтарско отношение към живота, критика към имащите и към властта, но и много болка, радост и любов към сродните”, говори Даларас с любов към музиката, която предава на по-младите поколения. Според него народите – от Албания, България и Мала Азия, през Италия и Близкия изток до Сирия и Израел имат историческо родство помежду си, а оттам и музиката им също има родство. Пътувала е с лодки в продължение на хилядолетия през Средиземно и Егейско море и е свързвала хората. Тази „звукова география”, казва Даларас, съдържа мъката, болката, трепетите на милиони хора, които чрез песента са успявали да общуват хиляди години.

Класика

Даларас е необикновен артист, пътешественик, неспокоен музикант, който твърдо вярва в индивидуалния характер на гръцката музика, в нейната сила и емоция, и в същото време в нейното световно звучене. Неуморните му пътешествия пренасят музиката на Гърция по всички краища на света и го превръщат в най-успешния в световен мащаб гръцки изпълнител. Считан е за човека, който възражда стила ребетико и го прави популярен не само в Гърция, но и в целия свят. Даларас е провъзгласен също и за баща на гръцкия блус, дълбоко повлиян от гръцкия фолклор, като прибавя към песните си и интересни елементи от латино музиката и дори фламенко влияния. Концертът на Йоргос Даларас на 2 септември в Античния театър в Пловдив включва подбрани класики от огромния му богат репертоар. Диамантеният глас на Даларас в един великолепен спектакъл на класическата гръцка музика ще бъде придружен от оркестър от духови инструменти, китари, гръцки бузуки и вокали.

Станимир Христов/sozopol.org