0

М афиот прочете някои от най-хубавите стихотворения на живия класик на българската литература Найден Вълчев, видя „Телеграф“.

Актьорът Веселин Калановски, който играе Генерала, дърпащ конците на задкулисието в любимия крими сериал на NOVA “Братя“, бе един от гостите на тържеството по случай 95-годишния юбилей на автора на „Една българска роза“, „На всеки километър“, „Някога, но не сега“, „Чудо“, „Коледно хоро“ и още десетки други златни хитове в българската музика.

Една българска роза

Събитието бе организирано от Народно читалище „Петър Берон 1926“ в една от залите на Националния дворец на културата, като част от традиционната „Литературна гостоприемница“. В ролята на водещ влезе друга голяма поетеса – Надежда Захариева, която направи забавен лапсус, приветствайки любителите на мерената реч в „Литературна гостилница“. Малката певица Бела Костадинова откри празничната вечер с изпълнението си на емблематичния хит „Една българска роза“, написа за Световния младежки фестивал в България през 1968 г., но отлежала да изгрее на „Златният Орфей“ две лета по-късно в неповторимото изпълнение на Паша Христова.

Септември

Председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова връчи „Златно перо“ на институцията заедно с грамота за заслугите на Найден Вълчев към медиите. Цели 27 г. той е главен редактор на списание „Септември“ (1956-1983), а след това – на сп. „Съвременник” (1983-1988), главен редактор на сп. „Дарители” (1988-1989), а през 1989-1991 г. е председател на Съюза на преводачите. Много хубави думи за поета каза и по-младата му колежка Анжела Димчева от името на Здравка Евтимова и българският ПЕН клуб - международна неправителствена организация, която обединява професионалните писатели и журналисти, работещи в различни литературни жанрове.

Слънчево

Надежда Захариева се похвали, че е открила в богатия архив на Дамян Дамянов непознато стихотворение на Найден Вълчев, написано с посвещение за 50-годишния му юбилей през 1985 г. Тъй като авторът дори не си го спомня, нито си е запазил ръкописа, бившата зам.-министърка на културата му подари копие от оригинала. Захариева разкри още, че наскоро към нея са се обърнали с молба за помощ група виетнамци, които са били студенти в България. Докато са учили тук им е станала любима песента „София ухае на липи“ по стихове на Найден Вълчев. Те търсели точния текст, за да си я възстановят и пеят отново, спомняйки си за младостта. Назад в годините върна и певицата Румяна Коцева, която специално за събитието бе разучила композицията на Емил Георгиев „Синя вечер“, изпята от Емил Георгиев през 1965 г. Диско легендите от 80-те – Трамвай №5 закриха празненството с още две песни по стихове на Найден Вълчев - „Слънчево момиче“ и „Ела“.