0

К ой ще бъде следващият Джеймс Бонд? Това е въпросът, който вълнува всеки фен на Агент 007, откакто Даниел Крейг отпи последния си Vesper и затвори Walther PPK в „Няма време за умиране“ от 2021 г.

Имаше непрекъснати спекулации и интересни слухове за това кой ще облече костюма на Джеймс Бонд, особено след Крейг, който се смята за един от най-добрите в тази роля. (Франчайзът за Бонд има 25 филма за 61 години).

Интересно решение е намерил Алпер Йесилташ, адвокат и фотограф със седалище в Истанбул, който е истински талант, когато става въпрос за фотография, базирана на изкуствен интелект. Той е приел предизвикателството и е разработил няклоко „варианта“ на нов Агент 007, опирайки се на помощта на изкуствения интелект.

Фотографът използва комбинация от Midjourney, Dall-E, Artbreeder и Faceapp – наред с други инструменти – за да изобрази „кандидатите“ за Джеймс Бонд и да види кой най-добре пасва на героя.

„Искам да създам убедителен, правдоподобен фотореалистичен портрет“, казва Йесилташ пред Euronews Culture. Мисията изпълнена. Неговите портрети на Бонд изглеждат невероятно фотореалистични и перфектно рамкират избраните от него потенциални кандидати в прочутия стилен костюм и емблематичните коли на Бонд.

Ето някои от вариантите на новия Агент 007, според фантазията на Йесилташ и неговият асистент - роботът:

 

Използването на AI в изкуството, като писане на песни и фотография, накара някои артисти да смятат изкуствения интелект за враг на истинското изкуство, определяйки го като подкопаващ художественото творчество.

„Мисля, че това е революционен процес и първите стъпки на голяма промяна“, казва Йесилташ, който има по-положителен поглед върху използването роботите в изкуството.

По думите му, произвеждането на изкуство с инструменти, базирани на изкуствен интелект, класическата арт продукция изглежда по същия начин, както изглеждат класическото платно и четка или хартия и молив от точката, в която са разположени дигиталните инструменти за рисуване. В много близко бъдеще въображението на художника ще бъде по-важно от това как е нарисувана неговата творба.

Все пак фотографът не е съвсем убеден, че роботът ще измести човека от изкуството: „Не съм сигурен дали базираните на AI фотореалистични изображения ще заменят снимките в близко бъдеще. Не мисля, че ще може да се замени истинската фотография. Изкуственият интелект не може да разпознае усещанията, получени при заснемане на истински портрет.“, казва „бащата“ на новите джеймсбондовци.

Източник: Euronews