0

У никални факти и снимки от живота на княз Александър Батенберг I показва откриваща се днес изложба в Огледалната зала на Националната галерия в София. Около организирането й по прелюбопитен начин е локализирано мястото на кабинета на владетеля.

Князът печели любовта на българския народ на бойното поле

 Князът печели любовта на българския народ на бойното поле
Фондация

Замъкът

Експозицията е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на немската фондация „Хайлигенберг Югенхайм“, по името на фамилния замък на българския монарх. Изложбата, включваща 28 пана, вече е показана там, а у нас се нае да я представи на български език фондация „Ценности“ на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов (1997-2002). От фондацията разказаха, че мястото - някогашният Дворец в центъра на столицата - не е избрано случайно. Реформаторът на следосвобожденска България поставя основите на държавността, като полага началото на важни институции в образованието, военното дело, правосъдието. Когато идва у нас, се настанява в сградата на разпадащия се турски конак. Едно парче от тавана пада върху главата му и така князът на Княжество България (1879-1886 г.) се заема да направи грандиозен ремонт, преобразил сградата по европейски образец.

Находка

Ръководителката на изложбата от българска страна Слава Иванова 26 години работи в Националната художествена галерия, но едва по една снимка разбира къде е бил кабинетът на Батенберг. Мистерията си има и своя предистория.

Архивна снимка на кабинета

 Архивна снимка на кабинета
Фондация

Според нея, когато Фердинанд се нанася в Двореца, той се старае да заличи спомена за своя предшественик. Царят завиждал много на княза заради неговата осанка и народната любов, с която се ползвал. Като военен Батенберг е герой от Руско-турската и от Сръбско-българската война. По време на Съединението на 6 септември 1885 се противопоставя на Великите сили, отстоявайки каузата на младата си държава, възстановена на картата на Европа след петвековното османско владичество.

Преврат

В онези дни този успех окончателно настройва Русия срещу княза. На 9 август 1886 г. е извършен военен преврат и Батенберг е принуден да абдикира. Завръща се в Германия, след това служи в австрийската армия. Сключва морганатичен брак (с жена с по-нисък ранг-б.а.) по любов с оперната певица Йохана Лойзингер. Имат две деца, които кръщават с българските имена Асен и Цвета. За жалост те не оставят потомство и родът Батенберг се прекъсва.

Йохана Лойзингер, съпругата на Батенберг

 Йохана Лойзингер, съпругата на Батенберг
Фондация

На 23 октомври 1893 г. Александър Батенберг предава Богу дух в Грац, Австро-Унгария. Неговото предсмъртно желание било костите му да бъдат пренесени в България. Владетелят днес е намерил покой в мавзолея на бул. „Васил Левски“ срещу Княжеската градина. Изложбата в негова чест е озаглавена "Сандро...“ по детския прякор, с който са го наричали близките му. За откриването на експозицията от Германия ще пристигнат нейните автори д-р Зигрун Комати и Джони Гловър.