0

Н ай-голямата библиотека в Турция отвори врати в бивши казарми в Истанбул и вече приветства своите посетители напълно безплатно.

Казармата Рами Чифлик, както е известна в архивните документи, е издигната от великия везир Рами Мехмет Паша по време на управлението на Султан Мустафа III (1757-1774) на Османската Империя. Казармите, обслужващи армията и през републиканския период, се използват активно до 60-те години на миналия век. Казармите са превърнати в една от най-важните библиотеки на Турция, като реставрациите започват през 2014 г. и завършват през 2023 г. от Министерството на културата и туризма

Кампусът на казармите Рами разполага капацитет от 4200 седящи места и множество секции, включително за бебета и деца, за младежи, за възрастни, различни специализирани секции, както и дигитална библиотека. За предоставяне на съвременни библиотечни услуги комплексът разполага с денонощни занимални и читални, бебешка и детска част , групови и индивидуални зали. Библиотеката е с 36 000 m² покрита площ, капацитет от 2,5 милиона тома на 220 декара и озеленената площ от 51 000 m². Товая прави „библиотеката с най-голямата закрита ландшафтна площ“ в Европа. В допълнение към това обширно зелено пространство, библиотеката разполага с 1000 m² изкуствено езерце, заобиколено от дървета.

.

 .
Личен архив

Библиотеката Рами притежава първия в Турция „Сертификат за биосферен устойчив музей“. Библиотеката получи още сертификат за устойчивост на туризма, като признание за пълното й съответствие с принципите за устойчивост във всеки аспект. Това включва техники за възстановяване и инфраструктурни системи, структура, поддържаща местния културен живот за посетители сред ново озеленено пространство. В допълнение, библиотеката е платформа, чрез която информацията от древността се пренася на бъдещите поколения.

Библиотеката Рами беше пренесена в Истанбул по начин, предназначен да отговори на културните, образователни и артистични нужди на обществото в рамките на концепцията за „жива библиотека“ и в обхвата на съвременната концепция за библиотекарство. Библиотеката ще предостави „чисто ново библиотечно изживяване“ на посетители от всички възрасти с разнообразието си. Специализираната секция за Ататюрк в Рами, ще стане най-голямата секция за Ататюрк в цяла Турция. Този раздел представя богата колекция, състояща се от повече от 20 000 книги, обслужващи изследователи и читатели, работещи особено в областта на социалните и хуманитарните науки. Заедно с това и произведения, свързани с историята на Република Турция, турския език, култура и особено историята на Ататюрк.

.

 .
Личен архив

Ръкописите, регистрирани в инвентара на библиотеката и редките печатни произведения се съхраняват в отдела Шифахане. Това е отдел за реставриране на книги, разположен в секцията с ръкописи. Състоянието на различните томове и книги се оценява чрез проучвания, извършени в лабораторията на библиотеката, а процеса по регистрация се извършва щателно от експерти. Артефактите се съхраняват в складови помещения при подходящи условия и се поддържат редовно. Очаквайки се да се превърне в „първокласен атракцион“ на Истанбул в областта на културата, историята и изкуството, библиотеката Рами предлага милиони книжни и дигитални материали на читатели и изследователи. Библиотеката ще бъде домакин на беседи, семинари, работилници и изложби през цялата година.

Но какво можем да видим още в Истанбул? Културната програма на града е изключително пъстра и привлича все повече посетители всяка година. Истанбул е древен град с невероятно богато културно наследство, което се проявява в музеи, дворци, археологически обекти и улици. Музеи и галерии за модерно и съвременно изкуство, изложбени и концертни зали, изкуства и културни събития и различни видове фестивали внасят културна динамика в града. Като град, който топло посреща любителите на изкуството и артистите, Истанбул организира балетни представления, опери, мюзикъли и театрални представления; концерти на световноизвестни певци на стадиони и концертни зали; и изкуства и културни дейности като семинари, изложби, търгове, биеналета и панаири на изкуството.

Една от най-великолепните древни сгради на Истанбул е Водохранилището - най-голямата оцеляла структура за съхранение на подземна вода в града. Цистерната се намира на първия хълм на града, югозападно от Света София. На това място, преди построяването на водохранилището, се е издигала голяма базилика, построена между 3-ти и 4-ти век през ранната римска епоха като търговски, правен и артистичен център. Тази структура е унищожена от пожар през 476 г., а водохранилището е построено по време на управлението на император Юстиниан I около 542 г.

Тъй като на мястото е имало базилика, тя се нарича още водохранилище „Базилика“. Този голям подземен воден резервоар се нарича още „Йеребатан цистерна“ сред местните жители заради подземните си мраморни колони (Йеребатан означава подземни на турски).

.

 .
Личен архив

По време на управлението на Източната Римска империя (Византия) цистерната е била използвана за съхраняване на вода за големия дворец, околните сгради, градини, дворове и дворци. Събраната във водохранилището вода е доставяна по 20-километрови акведукти от Белградската гора. След превземането на град Истанбул през 1453 г. водохранилището осигурява вода за двореца Топкапъ, където са били османските султани.

Водохранилището е дълго 140 метра и широко 70 метра и обхваща правоъгълна площ като гигантска структура. Водовместимостта на цистерната е около 100 000 тона. Достъпна с 52 стъпала, цистерната приютява 336 колони, всяка от които е висока 9 метра. Издигнати на разстояние 4,80 метра една от друга, колоните са съставени от 12 реда, всеки от които има 28 колони. Корпусът на цистерната е пренесен от колоните през арки.

По-голямата част от колоните, за повечето от които се смята, че са съставени от древни структури и са изваяни от различни видове мрамори, са съставени от една част, докато други са съставени от две части. Главата на тези колони носи различни характеристики на части. 98 от тях отразяват коринтския стил, а част от тях отразяват дорийския стил. Водохранилището е с тухлени стени с височина 4,80 м, а подът е покрит с тухли и е измазан с дебел слой тухлен прах за водонепроницаемост.

Мястото е било многократно ремонтирано от създаването си. То е неразделна част от туристическите маршрути на Истанбул и е било посетено - наред с други - от бившия президент на САЩ Бил Клинтън, Вим Кок, министър-председателят на Холандия, бившия министър-председател на Италия Ламберто Дини, бившия премиер на Швеция Йоран Персон и бившия министър-председател на Австрия Томас Клестил досега.

Непосредствено до водохранилището се намира и „Света София“. Сградата от 6-ти век Света София е лесно разпознаваема с огромния си купол и цветни мраморни колони. Построен е на мястото на акропола на Източната Римска империя от император Юстиниан (532-537 г. сл. Хр.). Доминираща над силуета на Истанбул, тази причудлива сграда е била разширявана и реставрирана няколко пъти през вековете. Паметникът представя изключително изящни източноримски мозайки и фини образци на уникална османска калиграфия. „Света София“ е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1985 г. под заглавието Исторически райони на Истанбул. Едно от най-старите светилища в света, вдъхващата страхопочитание сграда днес служи като джамия за общата култура на човечеството.

.

 .
Личен архив

Сред актуалните забележителности, които можете да посетите е и Културен център „Ататюрк“. Открит миналата година с грандиозния концерт на Лондонския филхармоничен оркестър, Културният център „Ататюрк“ е по-оживен от всякога с новопроектираната си съвременна структура от един от главните архитекти на Турция - Мурат Табалиоглу. Като най-големият център за изкуства в Турция и една от най-добрите атракции за посетители на Истанбул, културният център Ататюрк на Таксим приветства чудесна гама от артисти и представя вълнуващи представления със своята програма.

Напълно реконструиран за 2,5 години от Министерството на културата и туризма, една от отличителните черти на новопостроения комплекс AKM е глобусът с червени плочки, в който се помещава оперната зала с 2040 места. Създадена като почит към керамиката на керамичния художник Сади Дирен от старата сграда на AKM и проектирана специално за AKM, емблематичната керамика е произведена в съответствие с акустичните нужди на комплекса във фабриката на Кале Серамик в Чанаккале. Всяка от специално проектираните 15 000 керамични плочки е ръчно изработена в Atolye Kale, която е основана, за да подпомага достъпа на жените, търсещи работа, до възможности за работа.

Новата сграда на центъра включва Операта с 2040 места, проектирана с модерно технологично оборудване, Театралната зала със 781 места, Галерията с площ от 410 квадратни метра, Многофункционалната зала AKM, Детски арт център, Музикална платформа, Звукозаписно студио, и две библиотеки. Докато галерията и многофункционалната зала излизат на преден план като две зашеметяващи, уникални атракции за изложби и други културни събития, музикалната платформа е домакин на дългосрочни изложби за музика и история на музиката. Центърът за детски изкуства пък има за цел да достигне до деца на възраст 4-6 години с няколкото си работилници.