0

К акто „Телеграф“ вече съобщи, внезапно почина директорът на бургаския Драматичен театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов. Известният режисьор ни напусна броени дни след като навърши 63-годишна възраст, а поклонението пред тленните му останки ще бъде на 7 февруари между 12:00 и 14:00 часа във фоайето на бургаския театър. Тъжната вест потопи в скръб театралната гилдия.

ТЪЖНО: Отиде си известен български режисьор!

Мъка

Много от колегите и учениците му не скриха мъката си, а напротив - изляха я в постове в социалните мрежи. "За него театърът бе единственият му живот - храм, а сцената - олтар. И това не са просто изречения. Безкрайното му благородство, фината му артистичност, аристократизъм и доброта са несравними. Нежна и поетична душа в тялото на едно голямо дете. Сбогом, професоре!", написа колежката му Лилия Абаджиева. Режисьорът Борис Панкин публикува във Фейсбук историята на тяхното приятелство, като сподели, че не са били кръвни братя, но са били братя по оръжие. „С Борето наехме една къщичка в Горен Лозенец и живеехме заедно 2 години. Той нямаше софийско жителство, а аз живеех при майка ми. Така заедно избрахме свободата“, казва Панкин.

Мая Бежанска и Йоанна Темелкова също изказаха болката си в мрежата. „Боре, да е светъл пътят ти! Благодаря ти за всяка среща, за любовта, с която даряваше. Най-добрият човек! Тъга!“, написа Бежанска. „Един от най-истинските „хвърчащи хора“, които съм познавала. Човекът, който ми даде правото да стъпя на театралната пътечка и да започна моите търсения там. Човекът – душа! Обичам те с цялото си сърце, Боре... Душата ми се разкъсва... обичам те, обичам те много!“, с мъка сподели Йоанна Темелкова.

Загуба

Кметът на Бургас Димитър Николов също не скри тъгата от огромната загуба за Бургас и за България: „Бургаският театър опустя. А Бургас загуби изключителна личност. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима личност, голям приятел, изключителен професионалист! Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му приятелство! Съболезнования на близките му и актьорите от Драматичен театър „Адриана Будевска”! Скърбя заедно с вас!“.

Борислав Чакринов бе превърнал театъра в свой дом - и в буквален, и в преносен смисъл. През последните години той празнуваше рождените си дни в театъра - на сцената. Там посрещаше гости и организираше партита зад кулисите. Само преди година се случи така, че режисьорът буквално заживя в храма на Мелпомена, по-точно в гримьорната. Малката стаичка се превърна в негов дом по неволя за месеци. "Имах здравословни проблеми и се наложи да сменя колянна става. След операцията прохождането бе трудно, а се случи така, че сградата, в която е домът ми, остана временно без асансьор, затова се преместих да живея в театъра", обясни преди година Чакринов, който тогава отново посрещаше гости за ЧРД в театъра.

"Казват, че всеки мъж трябва да построи дом. Усещането ми е, че моят дом, който построих, е театърът. И всяка нощ, когато се обърна към залата, изпитвам задоволство и щастие", казваше приживе режисьорът.

Съдба

За него сцената бе съдба, предначертана още в детството. Борислав Чакринов е закърмен край сцената на плевенския театър и расте в него до 4-годишна възраст. Детството му минава сред актьори и режисьори, а повечето от игрите и лудориите му са сътворени зад кулисите или на сцената. Когато се родиш в семейство на театрали, животът ти някак си е предопределен. Баща му е работил като актьор, а майка му - суфльор. Когато се родил, директно го занесли от родилния дом в гримьорната на театъра. Там живеело семейството и малкият Борислав буквално израснал на сцената сред актьори и режисьори.

Чакринов посвети на бургаския театър цели 25 години от живота си. Като директор той привлече плеяда от звезди. Асен Блатечки, Мая Бежанска, Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев бяха част от големите имена, които Чакринов накара да играят на бургаска сцена. С нестандартен замах той привлече в театъра и певицата Тони Димитрова, която се превърна в истинска сензация.

"Преди 10 години я назначих за актриса в театъра със заплата "много любов" и срок постоянен, а сега й връчих заповед, с която я повиших в "заслужила актриса за каузата на Бургас", със заплата "изключително много любов". Тя е изключително всеотдайна, трепери, отдава се изцяло на това, което прави, и е благодат да се работи с нея. Убедено мога да кажа, че вече е съвсем професионална актриса", сподели преди година режисьорът.

Биография

Борислав Чакринов е роден на 25 януари 1961 г. в Плевен. Завършил е ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Театрална режисура“ през 1985 г. Преди да пристигне в Бургас, е работил в Драматичен театър „Стефан Киров”-Сливен като режисьор, в Театър „София”, бил е директор на МГТ „Зад канала”.

В Бургас Чакринов създаде най-добрите си спектакли – „Кралят умира” от Йонеско, „Смъртта на търговския пътник” от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата” от Стриндберг, „Двамата веронци” и „Както ви харесва” на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов” от Ст. Л. Костов, „Когато гръм удари” от П. К. Яворов и много други.

Режисьорът често казваше, че обича морето, защото то подсеща хората колко малки са всъщност и че светът не се върти около нас.

Башар: Каза, че не можем да играем баскетбол, защото не е добре

Актьорът Башар Рахал разкри в своя публикация във Фейсбук, че преди няколко месеца се е чул за последно с него. „Борето. Ад! Чух се с него преди няколко месеца за последно. Разбра, че съм започнал да репетирам и ме покани да играя в една пиеса с Асен. Поговорихме за това, че няма да можем да играем баскетбол, защото не бил добре. Това беше един благ, добър човек, с изключителен нюх към изкуството, който, когато завършихме, покани Карла в Народния за главната роля в "Страданията на младия Вертер". Той беше и човекът, който се застъпи за нея да бъде назначена“, не крие мъката си по загубата на Борето Башар.

Той е озадачен и от факта, че за няколко дни са си отишли трима негови колеги, които са били и близки до сърцето му хора. „В последните три дни си отидоха близки хора. Ники Ишков, човекът, който, когато завършвах, беше един от двигателите да го има прекрасния спектакъл "Дон Кихот" на Сашо Морфов - моята първа поява в Народния театър. Иван Иванов, който след един снимачен ден на немски филм за RTL ме извика да вечеряме и ми каза един от хубавите уроци в киното: "Башарче, в киното трябва да контролираш дори как мигаш". Да почиват в мир“, завършва Рахал.