0

Д ив скандал заформиха италианците заради спагети. Направо извадиха шпаги в битка заради рецепта за спагети „Карбонара“.

Типично за горещата им южняшка кръв, те не простиха на един пишман готвач рецепта, която той твърди, че е оригиналната за този вид спагети.

„Хората ме кълнат „да пукна дано и да умра“, а ако не пукна,  те ми пожелават поне да вляза в затвора“, жалва се в мрежата Лука Чезари, кулинарен историк.


Всъщност ябълката на раздора е рецепта от 1954 година, която Чезари е изнамерил и твърди, че била оригиналната „Карбонара“.

Проблемът е, че тази рецепта няма нищо общо с настоящата, която се шири из цяла Италия.

За ужас на „истинските италианци“ в нея има чесън и сирене Griere, а на всичкото отгоре - и сметана, обсолютно непростимо за традиционалистите.

Според утвърдената в съвремието рецепта, класическото приготвяне на спагети позволява само още четири съставки и италианците смятат, че е срамно и престъпно в соса да се смесва сметана за готвене, която няма място в нито една традиционна рецепта .

След като обаче Чезари публикува тази от 1954 и я определя като оригиналната рецепта, пламна бунт на италиански ресторанти, подкрепен от привърженици на наложената рецепта..

Според тях, правилното приготвяне, още от началото на 20-и век, е с яйца, черен пипер, сирене пекорино и "guanciale" - изсушен на въздух свински бекон.

„Баба ми винаги ги е приготвяла така. И готвачите предават рецептата в кухнята на други поколения“, казва Алберто Мартели, управител на „La Carbonare“ в Рим.

Проблемът се задълбочава още повече от факта, че  няма писмени сведения за рецептата за "Карбонара", освен тази от кулинарното списание то 1954 година.

Версията на Чезари обаче не съвпада с традиционната италианска версия . Според историка на храните, спагетите карбонара може да са възникнали по време на Втората световна война, когато американски войници са били разположени в Рим.

В тази битка за оригиналност не е известно кой ще победи. Знае се само, че италианците лесно не прощават, дори и на свои, когато им се бръкне в традицията.