0

13 дни след като стана на 99 г. на 3 януари 2023 г. в небесното царство се пренесе най-старият действащ илюстратор в света Любен Зидаров.

За кончината му съобщиха колегите му от Съюза на българските художници. До редакционното приключване на броя все още не беше известно кога ще бъде поклонението пред тленните останки на твореца.

Чувство за хумор

„На 3 януари 2023, година преди да навърши 100, почина Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор. Ще го помним. Поклон пред светлата му памет!“, написаха от СБХ. Роден във Велико Търново през 1923, завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948, но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950-1970 рисува за детските издания - вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967-1970). Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехерезада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов. За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание „Народен художник“. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий I степен“ през 1963. През 2014 е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата.

На последната си изложба през април миналата година.

 На последната си изложба през април миналата година.
БТА

Почерк

Книгите, изрисувани от Любен Зидаров, никога не могат да бъдат объркани с други. Отличават се по своята детски изразена наивност и опростеност в изображенията. Картините изглеждат все едно са избягали току-що от въображението на малко детенце, въоръжено с цветен молив в ръка. Създават едно усещане за топлина, красота, невинност и карат дори и най-сериозните възрастни да се върнат отново с умиление в детските си години. На въпроса как успява да постигне този поразителен ефект, художникът отговоря, че най-важно е да успее да намери пътя към емоционалния свят на малките човеци.

„Детските рисунки винаги са ме възхищавали, но оказва се, че не всички възрастни приемат еднозначно моя стил на рисуване „по детски”. Реакциите понякога са доста противоречиви. Едни родители благодарят, че отново съм ги върнал в детските години. Други пък се възмущават, че съм травмирал децата им. Едните говорят от свое име, другите от името на децата си, без да са ги питали. Мисля, че тези хора може и изобщо да не са имали свой приказен и фантастичен свят. Спомням си как на една моя акварелна изложба един посетител ми попита: „Това детски рисунки ли са?”. Почувствах подигравателната ирония в гласа му и казах: „Да, детски са”. Всъщност де този късмет да можех да рисувам наистина като децата. Тяхната рисунка винаги ме е възхищавала с умението да превръщат и най-баналния сюжет в една истинска фантастична приказка”, споделя големият творец.

Любен Зидаров / Автопортрет

 Любен Зидаров / Автопортрет

Скандал

През 2019 г. името му се завъртя в един скандал именно покрай неговите корици на юбилейното издание на поредицата за Хари Потър. И тук художникът не изневери на своя опростен и наивистичен стил и представи героите на хитовата магьосническа поредица като нарисувани от деца. Самата авторка на поредицата Дж. К. Роулинг, която е известна като перфекционист, нетърпящ компромиси, хареса Зидаровите илюстрации. У нас обаче те бяха подложени на убийствена критика от пишман специалисти, които ги определиха като „грозни” и „рисувани с крак”. Самият илюстратор не крие разочарованието си от това негативно и лаишко отношение. „Необходима ми беше една цяла година и многократен прочит на книгата, за да изградя и изясня първо за себе си образа на главния герой. И този образ беше твърде различен от популяризираните холивудски красавци и разпространяващите се по целия свят напудрени манекени. Не трябва да гледаме само захаросаните илюстрации по света. Но аз съм оптимист, тъй като получавам все повече писма със суперлативи от Германия, Испания и Америка, за разлика от онези родни фенове на Хари Потър, чието детство се оказа „травмирано” от моите илюстрации. Нека спорят и да ме критикуват. Аз съм си свършил работата. Това съм аз и така го правя толкова години вече. Защо чак сега се сетиха да ме критикуват”, не крие възмущението и недоумението си Зидаров. През май той показа отхвърлените рисунки на Хари Потър в последната си изложба „Отсечки“. Това бе истинската изненада за почитателите на твореца – 4 невероятни илюстрации, посветени на малкия магьосник и неговите приятели. В галерия „Академия“ бяха представени произведения на художника, създавани в диапазона на 7+ десетилетия – живопис, графика, илюстрация, текстил, впечатляващата поредица от самоиронични автопортрети. Освен Хари Потър ярко впечатление прави портретът на съпругата, поетесата Богдана Зидарова от 1949 г., както и най-новият смешен автопортрет със сламената шапка на Ван Гог, завършен преди по-малко от месец.

На 4 май 2022 г. стана доктор хонорис кауза

На 4 май 2022 г. Художествената академия почете своя възпитаник Любен Зидаров, присъждайки му званието „доктор хонорис кауза“.

На официалната церемония тогава присъстваха тогавашният министър на културата Атанас Атанасов, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по култура Мирослав Боршош, художникът Ставри Калинов и други. „Това е една изложба, която трябва да бъде видяна. Мисля, че много добре се получи нареждането й в пространството на галерията на Художествената академия. Там ще бъде и самата тържествена церемония, която съвпада с една годишнина, а именно – 125-ата годишнина на Националната художествена академия“, заяви ректорът на НХ Георги Янков.