0

П челните продукти се произвеждат от здрави и силни пчелни семейства. Известно е, че силните пчелни семейства имат много предимства: презимуват по-добре, изразходват по-малко храна, по-бързо се развиват през пролетта, почти не боледуват, дават по-голяма продукция. Те са високо продуктивни само тогава, когато могат напълно да използват цъфтящата медоносна растителност през целия сезон. Силните пчелни семейства изграждат повече пити през пролетта и произвеждат повече восък. Силните пчели са по-устойчиви на болести, по-рядко допускат нападение от пчели крадци и по-лесно се справят с болестите и неприятелите, посочва проф. д-р Калинка Гургулова в онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието. Вароатозата се причинява от паразитния акар Varroa destructor, тя е опасна паразитоза и представлява едно от основните заболявания по европейската медоносна пчела. Тя е широко разпространена из страната и води до значителни преки и косвени загуби за пчеларите. Заболяването е една от основните причини за смъртност и загуба на пчелни семейства през есента и зимата, както и входна врата за редица други заболявани, засягащи пчелните семейства – вирусни, гъбни и др.

Наличие на възрастни акари върху пчелите, в пилото или в остатъците по дъното на кошерите; възрастни пчели с къси коремчета, деформирани крила и деформирани крачета; пълзящи пчели пред кошерите; депопулация на възрастните пчели в кошерите, особено през есента, прошарване на запечатаното пило с дупчици по капачетата. Мониторингът се извършва няколко пъти годишно, защото популацията на акара трябва да се наблюдава постоянно, почти всеки сезон. Целта е популацията му да е под 1000 акара на колония, произвеждаща мед. За мониторинг на паразитния акар трябва да се изпрати проба от 200-300 пчели през активния сезон и парче запечатано пило 5 на 5 см в лаборатория. Мониторингът се извършва на силните основни семейства. Някои от методите може да направите сами – слагане на лепкава хартия на дъното на кошера за определяне на естествената смъртност на акарите.

Визуална инспекция – наблюдават се акарите по пчелите в кошера. Това е само ориентировъчен метод, който трябва да ви насочи към извършване на един от следващите по-точни методи. Изследване на възрастните пчели – промиване с алкохол или напудряне с пудра захар. Добре е да се прави всеки месец от април до октомври. Взема се проба от 300 пчели от питите с пило, която се поставя в буркан или полиетиленово пликче. Изчислява се степента на опаризитяване в проценти, или колко броя акара имаме на сто пчели. Изследване на търтеевото пило – то дава представа за нивата на акара, като се определя броят на акарите на 100 разпечатани търтееви какавиди. Лепкава хартия на дъното на кошера – определянето на естествената смъртност на акарите е най-простият метод и най-съвместим с третиранията. Поставя се хартия (картон), намазана с мазнина, на дъното на кошера за 5-7 дни през лятото, до 14 дни през зимата. Определя се среднодневната естествена смъртност на акарите за периода на наблюдение. Разделя се броят на акарите на дните, през които е стояла хартията. Среднодневната смъртност се умножава по сто през март, април, септември и октомври, по 400 през ноември до февруари и по 30 през май до август, за да се направи добра оценка на общия брой акари в кошера. Ако нивата на акарите са равни или повече от 5-6 акара на 100 пчели или 100-150 акара за 24 часа върху лепкавата хартия, задължително трябва да се проведе третиране.

Интегрираната борба срещу вароатозата е стратегия за поддържане популацията на акарите под нейния икономически праг чрез координирано прилагане на няколко различни метода. Интегрираната борба е подход, който включва използването на няколко метода за контрол в различни периоди на годината, за да се поддържа популацията на акарите до такова ниво, че да не причинява значителна вреда на пчелното семейство. Тя включва внимателно наблюдение, така че лечението да се използва в съответствие с известния риск. Трябва да се води и отчет на прилаганите лечения.

Боядисваме в различни цветове

Като първа част на интегрираната борба това са пчеларските практики. Те са най-малко инвазивните методи. Този контрол включва различни санитарни практики, като бракуване на старите пити, осигуряване на достатъчно разстояние между кошерите и избор на места с добър дренаж, достатъчно слънчева светлина и достатъчно паша в района, използване на ограничители на входа и боядисване на кошерите в различни цветове може да помогне за намаляване разпространението на акарите между отделните пчелни семейства чрез блуждаене и налитане на пчелите.

PIXABAY

Ограничаваме пчелната майка

Механично-инвазивните методи са малко по-инвазивни, като осигуряват намаляване на популацията на акарите в пчелното гнездо. Сред тях са отстраняване на търтеевото пило, което е един от начините за улавяне и премахване на акарите, отстраняване на пилото, строителна рамка, отстраняване капачетата в търтеевото пило, изграждане на по-тесни килийки в питите, ограничаване на пчелната майка, създаването на изкуствени рояци, дълбокото мрежесто дъно.

Помага тимол и евкалиптово масло

Биологичните, или естествени акарициди. Те включват органични киселини и някои етерични масла, като тимол, евкалиптово и др. Популярните органични киселини, които се използват за третиране, са мравчена, млечна и оксалова. Те изискват специфични сезонни условия, когато се прилагат. Рядко се натрупват в меда и восъка с течение на времето, а мравчената киселина има способността да унищожава акарите и в запечатаните килийки с пило.