0

С настъпването на пролетта трябва да отдадем нужните грижи за ягодите, които съвсем скоро ще ни зарадват с дъхави сочни плодове. Сега е времето да махнете мулча, който сте сложили есента, за да предпазва ягодите от студ.

Защитният слой трябва да се премахне, за да могат растенията да получат слънчева светлина и свеж въздух. Ако оставите стария мокър мулч твърде дълго време, насажденията могат да бъдат нападнати от плесени и болести.

Важно

Но е важно също така да не премахвате мулча твърде рано. Ягодите могат да пострадат от слани. Те могат да не унищожат напълно растенията, но могат да доведат до състояние, наречено ягодово черно око. Това се случва, когато репродуктивните части на растението са поразени от слани. Ако забележите тъмна точка в центъра на цвета, това означава, че той няма да роди плод. Оптималното решение е да премахнете стария мулч, но да защитите лехите със слама срещу слани, преди да се установи трайно хубаво време.

Пролетта е времето, когато трябва да освежите ягодовото поле. Премахнете всички мъртви листа и ластуни, за да освободите място за новия растеж.

За да берете пълни кошници, трябва да се погрижите за ягодите през пролетта

 За да берете пълни кошници, трябва да се погрижите за ягодите през пролетта
iStock

Подхранване

Много растения имат нужда от малко подхранване при началото на новия сезон. Наторяването при ягодите зависи от техния вид.

Ако имате ягоди, които плододават през юни, най-добре е да не торите през пролетта. В противен случай растенията ще развият богата листна маса, но ще дадат много малко плод. Отложете това мероприятие за средата на лятото. Такива растения се чувстват най-добре, ако бъдат подхранени, след като престанат да плододават. Изключение правят само новозасадените ягоди, които имат нужда от подхранване за добър старт.

Ако имате ягоди, които плододават два пъти, то трябва да наторите в ранна пролет и късно лято, след като спрат да раждат. Прилагайте универсален тор.

За да берете пълни кошници, трябва да се погрижите за ягодите през пролетта

 За да берете пълни кошници, трябва да се погрижите за ягодите през пролетта
iStock

Смяна

За да възстановите ягодово поле, което дава обилна реколта всяка година, трябва да замените по-старите растения. Ягодите раждат най-много плод през първите 3-4 години. Най-добре е да изкорените по-старите растения и да засадите на тяхно място нови. Най-подходящото време за тази дейност е пролетта. Изкоренете растенията на възраст над 4 години и ги хвърлете за компостиране.

Най-хубавото на ягодовите насаждения е, че смяната на старите растения с нови може да е напълно безплатно. Всичко, което трябва да направите, е да пресадите ластуните.

Здравите растения постоянно пускат ластуни. През пролетта е добре да изрежете всички ластуни, така че растенията да могат да насочат енергията си към раждане на повече плод. Когато плододаването приключи, можете да оставите ластуните.

Цъфтят точно след последни слани.

 Цъфтят точно след последни слани.
iStock

Алелопатия

Както повечето други растения ягодите също предпочитат едни съседи пред други. Пролетта е времето, когато може да засадите добрите съседи до тях, като по този начин привличате опрашители и предотвратите появата на болести. Ягодите се чувстват добре в компанията на бял равнец, градински чай и мащерка.

Садете ги през 40 см

Ягодите се чувстват най-добре в глинеста, добре дренираща се почва. Толерират ниските температури. Високата влажност може да създаде проблеми, тъй като стимулира развитието на брашнеста мана. Добрата циркулация на въздуха е много важна, за да може растенията да останат сухи и да се предотврати развитието на плесени и други заболявания. Оптималното разстояние между растенията, за да се осигури добра циркулация, е около 40 сантиметра.

Могат да издържат на студ.

 Могат да издържат на студ.
iStock