0

М нозина смятат, че коледничето е растение, което е трудно за обгрижване. Ако познавате обаче тънкостите при отглеждането му, ще видите, че това не е точно така. Една такава тънкост е подрязването. Но преди това малко информация за особеностите на това растение. Листата на коледничето всъщност са сегменти, наречени кладодии. Всеки един от тях съдържа всичко необходимо, за да създадем ново растение. Резитбата на коледничето ще помогне на растението да насочи енергията там, където е най-необходимо или да съхрани енергия, необходима за растежа на нови сегменти, които се превръщат в нов цъфтеж.

Когато растението расте, кладодиите в почвата, от което е захванато то, се вдървесяват. Това е добре, защото позволява на коледничето да издържа собствената си тежест, докато става все по-голямо. С остаряване на растението тези вдървесени стъбла стават податливи на разцепване, което излага коледничето на риск от заболявания, включително кореново гниене. Трябва да помним, че коледничето спада към групата на епифитите. Тези растения се прикачат към други растения, от които вземат необходимите им хранителни вещества. Епифитите не са зависими от своята коренова система за снабдяване с храна и вода. Техните корени са им нужни, за да се прикачат към други растения.

PIXABAY

Коледничетата приемат хранителни вещества и вода чрез своите кладодии освен чрез корените си. В дивата природа техните корени не са дълбоко заровени в почвата. В домашни условия обаче ние ги слагаме в почвена смеска и ги третираме като всяко друго стайно растение. Защо е необходимо да правим резитба на коледничето? Когато е голямо, е добре да подкастряме растението, за да подобрим циркулацията на въздух към по-вътрешните му части. Това дава възможност на коледничето да абсорбира повече вода и хранителни вещества чрез своите сегменти. Освен това ще подобрите достъпа на слънчева светлина. Това ще помогне, ако искате по-обилен цъфтеж.

Резитбата също така е добра за корените, тъй като намалява масата на растението и те няма да са изложени толкова на риск от разцепване. И на последно място - резитбата спомага за появата на нов растеж. Кога да правим резитба на коледничето? Това трябва да стане около месец след края на цъфтежа. Самата резитба се прави много лесно и не са ви необходими специални инструменти. Първо си измийте ръцете. След това завъртете кладодиите там, където искате да направите резитбата. Трябва да хванете с ръце и двата сегмента на мястото, където те се срещат. След това леко завъртете, докато се отделят. Изчакайте няколко дни след резитбата и напръскайте добре със спрей с вода растението. Това ще му помогне да се заздравят участъците с премахнати сегменти. Влагата също така ще освежи растението.