0

С мята се, че пиперът е култура, която не създава много грижи, след като засадите здрави разсади в градината.

Но има и някои проблеми, които могат да се появят. Те могат да унищожа цялата ви реколта, ако не вземете мерки.

Ето някои от основните проблеми по пипера. Гледайте за следните знаци!

Вредител

Растенията се развиват добре, но в един момент установявате, че стъблата им изглеждат прекършени в основата. В този случай явно имате работа с нощенка, чиито гъсеници прегризват младите растения на нивото на почвата. При появата на този вредител можете да използвате препарати, но ако искате да избегнете това, направете следното. Съсредоточете усилията си да предпазите все още здравите растения. Сложете тънка тръба от картон или алуминиево фолио около основата на всяко растение, като се гарантира, че дъното е на няколко сантиметра в почвата. Това ще затвори червеите в тази област.

Ако, събуждайки се някоя сутрин, видите листата на пипера скелетирани, най-вероятният виновник е царевичният пробивач. Борбата се води по следния начин. Засяване на царевица през 5–6 м в площите с пипер, с цел привличане на пеперудите за яйцеснасяне върху нея. Проследяване на летежа на пеперудите с феромонови и светлинни уловки. При плодообразуване на пипера и отчетени повече от 5 пеперуди на светоуловка, 3–4 яйчни купчинки или 10–15% нападнати растения се пръска с подходящ препарат, закупен от агроаптеката.

Листни въшки

За нападение на листни въшки следете за следните признаци – обезцветени и завити листа, покрити с лепкаво вещество – т. нар. медена роса. Нападението от листни въшки е често срещан проблем при пипера. Насекомите омаломощават растението, смучейки сокове от стъблата, а също така създават предпоставки за развитие на различни гъбични заболявания. Когато този проблем е налице, можете да използвате основния естествен враг на листните въшки – калинките. Тях можете да привлечете, засаждайки турти или други цветя, които ги привличат. Засегнатия от листни въшки пипер можете да напръскате също така с масло от нийм или инсектициден сапун. Активната съставка на инсектицидния сапул най-често е калиева сол на мастни киселини. Препоръчителните концентрации обикновено са 1-2% сапун, смесен с вода. Инсектицидния сапун е най-ефективен, когато се разтваря в мека вода, тъй като мастните киселини са склонни да се утаяват в твърда.

Бълхи

Ако забележите малки дупки по листата на пипера, значи си имате работа с листни бълхи. Тези малки скачащи насекоми са по-малки от точка. Скачат от растение на растение толкова бързо, че не можете да ги забележите. Разбирате за наличието им само по щетите, които оставят.

Листните бълхи обикновено нападат по-млади растения. В редки случаи могат да погубят растението и понякога само е нужно да се изчака да изчезнат. Но ако колонията им се установи, може да създадат сериозни проблеми. За да предотвратите това, сложете мулч в градината си. Можете да засадите и репички, които имат функцията на капан, тъй като листните бълхи ги предпочитат.

Азот

Ако има твърде много листна маса, но само няколко цвята, проблемът може да е прекомерното наторяване с азотен тор и дефицит на фосфор. Търсете тор с по-голям процент фосфор и подхранете растенията.

Ако забележите по листата прахообразни бели петна, вероятно си имате работа с брашнеста мана, която е гъбична болест. Напръскайте с фунгицид, като преди това премахнете заразените растения, за да забавите разпространението на заболяването. Ще намалите риска от появата на мана, като поливате пипера в основата, избягвайки да мокрите листата. Рискът се редуцира и при осигуряване на достатъчно слънце и добра циркулация на въздуха.

Дефицит

Върховото гниене е често срещан проблем при пипера. Обикновено този проблем се свързва с дефицит на калций. За да предотвратите появата му, обогатете почвата с балансиран компост още в началото, а през цялата вегетация напоявайте добре. Още при разсаждането можете да добавите една супена лъжица мляко на прах във всяка ямка за допълнително подхранване. Но дори да имате засегнати плодове, те все пак стават за ядене, стига да отрежете долния им край.

Признаци на фитофтората са увяхване на листата, лезии по стъблото и почерняване на плодовете. Това е гъбично заболяване, което се проявява на границата между стъблото и почвата. Разпространението му се забавя при наличие на слънце и добър дренаж. Ако проблемът стане постоянен, обмислете следващата година да засадите пипера в повдигнати лехи.

При антракноза изкореняваме растенията

Потънали меки петна по протежение на плода може да бъде знак на антракноза. Това е гъбично заболяване, чиито причинител презимува в почвата. Ако заболяването се появи, трябва да изкорените засегнатите растения, за да предотвратите повторна поява на следващата година. Можете да приберете реколтата и да изрежете меките петна, за да може да консумирате плодовете.