0

В место да хвърляте банановата кора, можете да я използвате вместо тор в градината. Сайтът „Рурълспраут“ дава съвети как става това. Всеки градинар знае, че трите елемента – азот, фосфор и калий, са от изключително значение за растежа и здравето на растенията. Разбира се, изискванията на всяко растение към тези вещества варират. Но ще се изненадате колко добре действа на културите подхранване с тор от бананова кора. Но нека да видим какво е значението на различните видове нутриенти за развитието на растенията.

Калият спомага за протичането на почти всички химични и метаболични процеси по време на жизнения цикъл на културите. Играе роля както за преноса на хранителни вещества и вода от клетка в клетка, през контролиране на ензимите, дори за подпомагане на фотосинтезата. Затова, ако искате големи здрави растения с едри плодове, има нужда да подхранвате с калий. Освен калий, банановата кора съдържа и други ключови за здравето на растенията вещества – калций, магнезий, сяра. Банановите кори не съдържат азот, което е важно да се отбележи, особено ако гледате домати. Те са перфектни за наторяване на растения, които имат нужда от малко количество азот като домати, пипер, краставици и дори репички. Но не се тревожете. Дори растения, които имат нужда от много азот, ще извлекат ползи, ако се подхранват с тор от бананова кора. Калцият, който той съдържа, ще им помогне да абсорбират по-лесно азот от почвата.

Да си направим тор от бананови кори е много лесно. Ето какво ви е нужно:

  • бананови кори;
  • буркан от 1 л;
  • капак за буркана;
  • дестилирана вода.

А ето стъпките, които да следвате.  Сложете една бананова кора в чистия стъклен буркан. Напълнете буркана с водата и сложете капака. Оставете сместа да постои едва-две седмици, след това отстранете банановата кора. Разредете сместа с вода в съотношение 1 към 4.  И готово. Ако имате нужда от по-голямо количество, просто използвайте няколко бананови кори и повече вода, като спазвате съотношението.

Поливайте с получения тор растенията в основата веднъж седмично. Може да отнеме няколко седмици, преди да видите резултата. За най-добри резултати, започнете новия сезон с този разтвор и го използвайте постоянно. Подходящ е за доматите, тиквата, краставиците, патладжаните и дори розите. Освен за подхранване, торът от бананова кора може да се използва и като защита срещу неприятели като листните въшки. За целта напръскайте растенията като използвате спрей. За да отблъснете листните въшки, може също така да заровите накълцани бананови кори в основата на растенията.

PIXABAY

Банановите кори и ябълковия оцет са чудесен капан за насекоми. Излейте малко количество ябълков оцет в буркан и добавете няколко лъжици надробена бананова кора. Сложете върху буркана фуния, така че насекомите да могат да паднат в него, но да не могат да излязат. Изхвърлете сместа след 48 часа и повторете отначало. Банановата кора има и други приложения. Започнете сезона като сложите в дупката за разсада домати малко парче бананова кора. Кората ще се разложи бързо и ще осигури необходимите хранителни вещества за растението. По същия начин може да действате, когато сеете семена. Сложете в дупката парче бананова кора и върху него семете. Заровете с малко пръст. Полейте и чакайте да покълне. Можете също така да изсушите бананови кори на най-долното ниво във фурната. Трябва да ги сложите върху хартия за печене, така че да не се допират. Добре е преди това да ги нарежете на парченца с големина 2,5 сантиметра. Готови са, когато започнат да се разпадат лесно. Вместо във фурна, можете да оставите корите да се изсушат на слънце за няколко дни. Натрошете банановите кори в хаванче, докато получите храхообразно вещество, което след това изсипете в буркан с капак или пластмасова торбичка с цип.

Разрохкайте почвата в основата на всяко растение и разпръснете една или две лъжици от праха върху почвата. Внимателно полейте и оставете банановата кора да си свърши работата. След края на сезона заровете бананови кори из градината. Те ще разпаднат през зимата и ще обогатят почвата с хранителни вещества. Можете да използвате банановите кори и в компост. Те се разграждат бързо.

PIXABAY

Направете оцет за киселинна почва

От банановите кори може да се направи оцет, който да бъде използван за растения, които обичат киселинна почва. Надробете бананова кора и сложете парчетата в еднолитров буркан. Залейте с вода, която да покрие парчетата плюс 2,5 сантиметра отгоре. Покрийте буркана с двоен слой тензух и го оставете на топло място за седмица. След една седмица махнете парчетата кора и покрийте отново буркана с тензуха. Оставете оцета да ферментира за още един месец. Разтворете накрая оцета с вода в съотношение 1 към 1. Поливайте растенията, които имат нужда от киселинна почва веднъж на две седмици.