0

П ървата резитба на пипера се прави след засаждане в градината, за да се стимулира растежът. В средата на сезона резитбата спомага растенията да се развиват по-здрави, помага и в борбата срещу вредители и заболявания, както и за получаване на по-добра реколта. В края на сезона резитбата е важна, за да може последните плодове да узреят, преди да паднат първите слани, пише „Рурърспраут“.

Колкото повече разклонения има растението, толкова повече е потенциалът му за плододаване. Един от начините да стимулирате появата на нови разклонения е като прищипвате и премахвате върха на главното стъбло. Това кара растението да произвежда хормони, които стимулират новия растеж. Основното стъбло се превръща в две здрави разклонения. Това трябва да се направи малко след засаждане на пипера в градината. Изчакайте около седмица след засаждането, за да може растението да се вкорени добре. След това прищипете върха на пипера на около 2,5 сантиметра дължина по главното стъбло. Това може да стане с два пръста или като използвате ножици.

Развитие

На втория етап премахнете най-рано появилите се цветове. Макар това да звучи контрапродуктивно за предпочитане е да се лишите от няколко цветове в началото, за да може растението да насочи енергията си към развиване на здрави корени и стъбло, а впоследствие да ви се отблагодари с по-добра реколта. Тази процедура трябва да се извърши в първите няколко седмици след засаждането.

На третия етап премахваме разклонения и листа, които допират земята. В процеса на развитие, когато пиперът расте на височина, може да забележите, че някои разклонения не се огряват добре от слънцето. Премахнете ги в ранните етапи, те не помагат достатъчно за фотосинтезата и са по-податливи на неприятели и заболявания.

На по-късен етап същото направете и с разклоненията и листата, които провисват и започват да докосват земята. Ако се оставят, листата, които опират в почвата, започват да загниват. Така растението става податливо на болести. Тези разклонения освен това предоставят идеален достъп до пипера на неприятели от почвата. Премахвайки тези разклонения, това няма да се отрази негативно върху растежа, напротив, ще се улесни циркулацията на въздуха в основата на растението, което ще се отрази добре върху цялостното му състояние.

През цялата вегетация трябва да проверявате пипера за признаци за заболяване. Ако забележите такива, премахвайте незабавно засегнатите места. След това непременно трябва да стерилизирате инструментите, за да не се заразяват други растения.

Издънки

Много от сортовете пипер дават издънки подобно на доматите. Те се разполагат между стъблата, израствайки под ъгъл 45 градуса и отнемат енергията от същинските разклонения, които дават плод. За правилно формиране на растението тези издънки трябва да се премахват. Колкото по-рано стане това, толкова по-лесно те се отстраняват на ръка.

В края на сезона, около месец преди очакваните първи слани, резитбата помага на последните плодове да узреят. Тогава трябва да отрежете по няколко сантиметра (между 7 и 15 сантиметра в зависимост от сорта) от върха на всяко разклонение. По този начин растението насочва енергията към узряване на плодовете.