0

А ко разсадът клюмне или полегне, най-вероятно причината е така нареченото изсичане. В такъв случай най-важното, което трябва да се знае е да не се полива с ледена вода в горещо време. За това съветва градинарят Тихомир Трайков, който има няколко групи за хоби и екологично градинарство в социалната мрежа Фейсбук.

Земята

Много е важно растенията да се се поливат никога в горещо време, даже и в късен след обяд, защото земята се е напекла и студената вода стресира разсада. Напоява се сутрин рано, за да се избегне стресът. Другото, което е важно особено за пипера, е че се полива обилно, когато се разсажда.

Под наклон

При това растенията се засаждат под силен наклон. След това се оставят поне десет дена без вода, за да се развият освен основните и допълнителни корени. Така растението става устойчиво. Този принцип важи и за доматите, които са в една група картофови с пипера.

Причинители

Градинарят Ахмад Фатум обяснява сеченето на разсада по следния начин. Сечене по разсада при пипера и причинителите на истинското сечене са различни плесени, обитаващи почвата, най-често Pythium и Rhizoctonia , по рядко гъби от родовете Phytphtora и Fusarium. Те са разпространени повсеместно.

Признаци

Особено силно се намножават във влажна и богата на органично вещество почва, при температура около 25 гр.С и недостатъчна светлина. Сечението се проявява в омекване и загниване на стъблото на младото растение, непосредствено на повърхността на почвата или малко по-долу от нея. Повреденото нежно стъбло не е в състояние да крепи растението и то поляга, пада като отсечено.

Гъст

При отглеждане на гъст разсад, отначало се “изсичат” отделни растения. След това болестта обхваща съседните до тях, като се образуват петна от заболели растения. По-късно те изсъхват и в лехата остават празни места. Сечението може да нападне и застарели разсадени растения. При тях загиват кората в основата на стъблото, без да засяга проводящи снопчета. Такъв разсад не клюмва, а спира растежа си и след известно време увяхва и изсъхва. От сеченето по-силно страда гъстия, прерасал и изнежен разсад.

Азот

При пипера повреди от тази болест са по-големи при висока влажност на въздуха и повишаване на температурите. Повишена чуствителност към болестта имат и едностранчиво подхранваните с азот растения, особено когато се отглеждат при недостатъчно светлина.

Вероятно спората я има в почвата или там където сте гледали разсада. Лекува се със Суич (пръскане) или метилтопсин кашичка, която се маже локално.

Трябва да се подобри и вентилацията на въздуха

Хризантемите гонят поповото прасе

Семената от краставичките и тиквичките поникват много бързо и затова се издължават, а по-късно се прекършват стеблата им. Те могат да станат и лесна жертва на поповото прасе. Затова според опитните градинари най-добре е и тиквички, краставици да се посяват направо в земята, когато се затопли. Така те ще бъдат по-здрави и няма да се подлагат на излишен стрес с разсаждането.

Другият вариант е директно по едно семенца в кофички от кисело мляко, защото те имат голяма коренова система, която има нужда от пространство, за да се развие.

Ако установите нападение от попово прасе в градината най-добре е да си завъдите хризантеми, според Тихомир Трайков, които предпазват от тази напаст.