0

Л авандулата е едно от най-желаните растения в градината заради нейния успокояващ аромат, но и заради способността й да привлича полезни насекоми. Може да се отглежда както от семе, така и от резници. Първият начин обаче е по-труден. На семената понякога им трябват дълго време, за да покълнат. А младите разсади през първата година може да се наложи да бъдат пренесени на закрито. Затова повечето градинари предпочитат да отглеждат лавандула от готови малки растения. Ако обаче все пак искате да отгледате лавандула от семе, трябва да се въоръжите с търпение. Ще имате по-голям успех, ако семената са събрани през есента и засети в тарелка и оставени да презимуват в неотопляем парник с вентилация, за да бъдат засадени напролет. Друг начин е да „излъжете“ семената, че са минали през зимата, чрез стратификация в хладилник за няколко седмици.

Намокрете кухненска хартия и я сложете върху чиния, като отгоре й разпръснете семената. Притиснете ги леко към хартията, за да направят контакт. Сложете чинията в подходяща част на хладилника, където да бъдат в покой и ги оставете там от три до четири седмици. След изтичане на този срок можете да преместите семената в тарелката. Дори при идеални условия, на семената на лавандулата са им нужни 14-21 дни, за да покълнат. Засейте ги във влажна почва и избягвайте да слагате пластмасов капак, тъй като той ще поддържа почвата мокра. Поливайте отдолу, за да не изплуват семенцата преди покълването.

ISTOCK

Разсадът ще се покаже след няколко седмици. Ако покълването се забави, преместете тарелката на по-хладно място за две седмици, а след това я поставете върху затопляща подложка. Независимо дали стартирате със семена или готови растения, лавандулата е готова за засаждане, когато се появят няколко листенца на всяко растение. При нашите климатични условия подходящото време за засаждане е през пролетта и ранното лято, за да може корените да се развият преди зимата, а при по-топъл климат – в ранна есен. При пролетно засаждане изчакайте почвата да се затопли до 15°C.

Лавандулата не е много придирчива към почвата, но обича слънчеви места и киселинност pH 7. Ако живеете в по-топъл регион е добре да осигурите такова място, където има засенчване следобед. Корените на лавандулата не толерират излишък от влага в почвата. Ако дълго стоят влажни, започват да гният. Ако почвата ви е глинеста е добре да добавите малко едър пясък или органичен материал, за да подобрите дренажа и по-лесно да се обработва. Също така можете да изкопаете дупка с 15 см по-дълбока от корена и да запълнете дъното й с чакъл. Независимо от големината на стартовите растения, добре е да им осигурите отстояние едно от друго от 60 до 90 сантиметра. Така ще им осигурите достатъчно място, за да се развиват. Важно е също така да осигурите добра циркулация на въздуха между растенията, особено, ако живеете на място с влажен климат.

ISTOCK

Дупката да е два пъти по-голяма от корена

Когато приготвяте дупката за засаждане, трябва да я направите два пъти по-голяма на дълбочина и ширина спрямо корена. Ако имате киселинна почва, можете да добавите в ямата половин чаша вар или костно брашно, за да вдигнете pH. Посадете растението и добавете почва около корените, като я притискате внимателно. Полейте веднага, за да отстраните въздушните джобове. Добавете още малко почва. През следващите няколко седмици поливайте само, ако времето е много сухо, за да не стресирате корените.