0

Н атриевият бикарбонат или содата за хляб не е добре да бъде използвана в метални или пластмасови съдове, за да не се провокират нежелани реакции, съветва градинарят Владислав Андреев във видеа в Ютюб. Соденият разтвор трябва да бъде използван до три часа, защото иначе се губят свойствата му. Също така не го разтваряйте в много топла вода – над 50 градуса.
Има няколко методи за използване на содата за хляб.

Овошки

Содата може да се използва срещу брашнеста мана. За да направите разтвора, ще имате нужда от четири супени лъжици и пет литра вода. Разбъркайте добре сместа. С получения разтвор пръскате овошките преди цъфтеж. После още няколко пъти през седмица отново пръскате. Вторият метод е за борбата срещу голите охлюви. На местата, където има струпване на голи охлюви, поръсвате малко сода бикарбонат. Но не прекалявайте с дозата. След това на тези места няма да виждате повече такива неприятели. Третият метод е в борбата със зелевата пеперуда. Смесете наравно сода за хляб и брашно и после посипете зелето. Това ще ви отърве от зелевата пеперуда.

Зайци

Следващият метод държи зайците от вашата градина. Вземате сода за хляб и поръсвате границите на зеленчуковата градина. По този начин зайците няма да се доближават.


Йодът също може да бъде използван в овощната и зеленчуковата градина не само като тор, но и като инсектицид. Той има много добри свойства, като част от тях са потискане на бактериите и гъбичките, както и на вирусите.

Правила

Общите правила за използване на йод в цветната, овощната или зеленчуковата градина са изключително важни. Ако не се спазват те, ще нанесете повече вреда, отколкото ползи. Първото правило е да използвате йод от аптеката, така наречената йодова тинктура, която има пет процента активно вещество йод. Дозите са изключително минимални. Ако увеличите концентрацията, ще изгорите растенията. Една капка е за един литър вода. Използва се минимално количество от йодната тинктура. Второто основно  правило е да не се използва йод, когато растенията са в покой. Третото правило е йодният разтвор да не попада върху корените на растенията. Четвъртото правило е при листно наторяване с йод, разтворът да се внася чрез фина пръскачка, която образува така наречената мъгла.

Начини

Как се прилага йода? Първият метод е за наторяване на зеленчуковият разсад. Става въпрос за разсад домати, краставици, патладжан и чушки. За да е здрав и силен разсадът, семената се накисват в специален разтвор, който се прави като в един литър вода се слага една капка йод. След това в чаши можете да сложите семената. Вторият метод е да предпазите вашите домати от гниене. През самия сезон се пръска няколко пъти с йоден разтвор, като се използват десет капки йод в 10 литра вода и след това се напръсква. Третият метод е за наторяване на краставиците с йод, като по този начин ги и предпазваме от опасното гъбично заболяване брашнестата мана. За да получите 10 литра от сместа имате нужда от 9 литра вода, едни литър мляко и 10 капки от йодовата тинктура. След това с тази смес се полива почвата под самите краставици. Четвъртият метод е при стайните растения. Както и другите растения, те също обичат йода. За да удължите цъфтежа на своите стайни растения, може да сложите една до максимум две капки йод в един литър вода, след което да я изсипете в саксията.

Маята укрепва корените

Защо да използваме мая в градината? Дрождите са много богати на белтъци. Има много органично желязо и микроелементи, както и незаменими аминокиселини. Използва се да стимулира растежа на растенията, голям източник на полезни бактерии. Подхранването с мая стимулира образуването на корени. Резултатите от опитите на приложение на мая в градината е ускоряване на корените до 10 дни. Тяхната численост става по-голяма до пет, дори повече пъти. Там, където има мощна коренова система, има здрави растения. 
Първата рецепта е следната. 100 грама прясна мая се разтварят в 10 литра топла вода. Разтворът се оставя за едно денонощие. Имайте предвид, че съдът, който ще използвате трябва да е по-голям – поне 15 литра, защото маята се надува. С получената смес се поливат растенията. При втората рецепта ще ви е нужна суха мая. Нужни са 10 грама и две супени лъжици захара. Разтварят се в 10 литра топла вода. Оставя се разтворът да престои три часа. С него подхранвате растенията. Към един литър от получената смес се добавят пет литра вода.
За следващата рецепта  имате нужда от 10 литра вода и 200 грама мая. Преди подхранване разклатете добре и разредете с 10 литра вода. После можете да полеете зеленчуковата градина.