0

С тесняване на гнездото е трудоемко мероприятие, защото внесли веднъж преградна дъска, това означава, че след това плавно трябва да разширяваме семейството. По отношение на ефекта всеки трябва да прецени за себе си. Преградна дъска не трябва просто да може да се пъхне в сандъка, тя трябва да има уплътняваща част, която да затвори прехода между гнездото и неотопляемата част на кошера. Това се постига или с ивица гума, или пък с изрезки от найлон. Това посочва доц. д-р Пламен Христов от Института по животновъдни науки в Костинброд в рамките на семинар на Националната служба за съвети в земеделието. Добре затоплено гнездо означава и затопляне отгоре. Трябва да има платно, даже найлон върху рамките. Нещо, което да задържа топлината в самото междурамие. Иначе ефектът от преградните дъски е по-малък.

Това мероприятие, макар и трудоемко, би могло да дава доста голям ефект, който да се откупи и да бъде рентабилно. Поставянето на особено слабите семейства под режим на затопляне не е кой знае каква сложна работа. Защото около средата на март, когато обикновено е първият топъл момент, когато температурата е над 15 градуса и е спокойно, тогава се прави стесняване на пчелите в малко по-голяма степен. Следващата намеса в пчелното гнездо може да бъде около 10-15 април. Тогава започва плавното увеличаване и разширяване на пчелното семейство. Разширяването може да стане с известна доза резерв, тоест да бъде малко повечко. Спокойно можем да махнем преградната дъска и разширяването да следва традиционен начин.

Като анализираме процеса на употребата на преградна дъска, работата, която тя изисква, не е толкова голяма. Със съвременните възможности на пластмасовите пити може да се направят иновативни преградни дъски, които към средата на гнездото да бъдат използваеми от пчелите за техните дейности, а от външната страна да се сложи кристална захар, гъст сироп или мед, така че може да изпълняват и функциите на една бавна хранилка, която да гарантира оцеляването на семейството. И второ,  непрекъснатото присъствие на храна дава по-трайни резултати по отношение стимулирането на яйцеснасянето, отколкото подхранването със сироп.

ISTOCK

Много отдавна хората са забелязали значението на намаляването на междурамията. При опит в студените райони в Русия се забелязва, че пролетта при първа възможност за работа с пчелите при натискане на питите една към друга и намаляване на разстоянието между междурамията, пчелите обслужват повече пити. Така има по-голяма повърхност за работа, повече пити се намират в топлата зона. Това е особено удачно при слабите семейства, при които пилото се увеличава. За силните семейства може да има ефект в началото, но постепенно този ефект намалява. Затова, когато човек си прави рамки, е хубаво разстоянието  между тях да е малко по-малко от стандартното. Изолацията за междурамията е изгодно да се прави също преди всичко за слабите семейства. Старите пчелари използват брезент, защото в пролетното време приляга към гнездото и прави по-добра изолация.

Ако пчелите нямат избор, те могат да зимуват и само на тазгодишните пити, на които не е гледано пило и има достатъчно мед. Но ако имат избор, новата пита е старателно обикаляна от пчелите и майката, затова не е добре да се използват светлокафяви пити. По-тъмнокафявите са по-топли, но са и носител на много зарази. Така че при съвременното разклащане на имунната система с безбройните препарати по-добре е да не ги използваме тях, даже по-често да бъдат подменяни. По-светлокафявите са за предпочитане.

ISTOCK

Пчелите се оживяват при 6°C

Известно е, че при температура под 13 градуса пчелите изпадат във вцепеняване, под 11 градуса – летателните мускули не се съкращават. При 8-10 градуса на въздуха пчелите не могат да летят, при 7-9 градуса изпадат в непълно вцепеняване – могат само да си движат крачетата. При 4-6 градуса настъпва пълно вцепеняване, при 2-5 градуса пълното вцепеняване настъпва бързо след 15-20 минути. При затопляне след вцепеняване пчелите се оживяват, най-благоприятна за оживяване е температура 6-8 градуса. Възможност за съживяване има при вцепеняване до 4 дни, при температура не по-ниска от 0 градуса. Ако кошерът е бил разпилян от злосторник, пчелите могат да бъдат спасени ако ги поставим в топла стая и ги напръскаме с топъл захарен или меден сироп.