0

Б роколите не растат бързо, но се гледат лесно. Имат слава на суперхрана заради ползите за здравето. Съдържат малко калории, но голямо количество фибри и антиоксиданти, както и витамин С и калий.

Броколите обичат студа. За засяването им е важно да знаете датата на последните очаквани пролетни слани. Това се прави седмици до два месеца преди тази дата. Броколите не само нямат нищо против студа, напротив, той е необходим за покълване на семената в почвата. Семената могат да бъдат засети първо в съдове, след което разсадът да се разсади в градината. Може да се сеят и директно в градината.

Закрито

Ако климатът, където живеете, се характеризира с хладна пролет с променливо време, най-добре е да засеете семената на закрито. За разсаждането на разсада трябва да се осведомите кога са очакваните последни слани. Засейте в съд семената около 8 седмици преди засаждането на разсада в градината.

Оптималната температура при засяването варира в широки граници – от 10 до 30°C. При подходящи условия семената покълват в рамките на 7-10 дни, в редки случаи това може да отнеме до 3 седмици, пише „Рурълспраут“. Поддържайте почвата в контейнера влажна.

След покълване броколите имат нужда от все повече светлина. За целта ще ви помогнат лампи за разсад, които да осигуряват светлина за поне 12 часа на ден.

Преместване

Разсадът има нужда и от пространство. Ако семената са засети твърде нагъсто, пресадете разсада, след като се появят първите 3-4 чифта листа. Преместете растенията в по-голям съд.

Преди разсаждане на разсада в градината той трябва да бъде закален. Това се прави, като се излага всеки ден на по-ниски температури на външно място, защитено срещу вятър, дъжд и силно слънце.

Вътре

Когато нощите са твърде студени, внесете вътре разсада, за да го предпазите. Отнема около седмица за закаляване на разсада, но то си струва, защото намалява стреса върху растенията. Както стана ясно, семената на броколите могат да се засеят директно в почвата.

Казват, че броколите се нуждаят от пълно слънце за растеж. Малко засенчване обаче няма да им навреди. Достатъчно е излагане на слънце в продължение на 6-8 часа дневно.

Когато оформяте лехите, не е нужно да копаете, просто разровете внимателно почвата. Семената на броколите трябва да бъдат засети на дълбочина около половин сантиметър. Не бързайте с поливането, изчакайте почвата да бъде напоена от дъждовете. Но може да използвате и маркуч с пръскачка.

Покълване

Покълването на семената отнема същото време като при засяване на закрито. През годината има два подходящи момента за сеитба на броколи – в средата на пролетта за реколта през лятото и през лятото за реколта през есента.

За добро развитие на растенията разсадът се разсажда на разстояние около 40 сантиметра. Редовете са на разстояние 50-60 сантиметра. Следващата стъпка е да сложите мулч около растенията. Това е много важно, за да имате успех, тъй като броколите предпочитат почвата да е по-хладна. Освен това мулчът задържа влагата в почвата, потиска развитието на плевели, не позволява частите на растенията да се допират в почвата.

Реколтирането се извършва, когато растенията достигнат зрелост. Гледайте и за следните няколко признаци. На първо място растението трябва да има добре оформена глава. Цветовете пък трябва да са достигнали размера на главата на кибритена клечка. Те са подходящи за консумация, преди да се разтворят.

Редувайте ги с други култури

Броколите са култура, при която трябва да се спазва сеитбооборот. Те не трябва да се засаждат на едно и също място в две последователни години. Избирайте им ново място в градината. Това предотвратява заразяването с болести. Най-добре е броколите да се садят там, където предната година са били бобови растения. След броколите можете да засадите домати, пипер, патладжан, краставици, пъпеш или тикви.