0

Р язкото и продължително застудяване може да окаже влияние на пчелните семейства, защото са пряко свързани с природата. Лошото време може да забави тяхното развитие. Това разказа пред „Телеграф“ председателят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов.

Цъфтеж

Причината е, че тогава цъфтежът на медоносните растения продължава, но стопаните не отварят кошерите. Така пчелите не могат да усвояват напълно тези култури.

Факт е, че всяка зима у нас в определени райони се стига до измръзване на някои овошки и растения на открито, което оказва влияние върху пчелите. В такива случаи не може да се направи кой знае какво.

Пило

„Работи се по определена технологична схема, която всеки пчелар избира за себе си. Има обаче принципи, които трябва да се спазват, а те се определят от биологията на пчелите. Виждаме дали има т.нар. пило-развойната форма на пчелите, излюпване на млади пчели. Трябва да се види дали е открито или запечатано, дали има пчелна майка и дали семейството е развито.

Акация

Едва тогава преди настъпване на първа главна паша-каквато обикновено е акацията, поставяме медовини. Ето това трябва да вършат пчеларите в този период“, обясни Михайлов.

Тъй като при продължително студено време пчелите не могат да извършват облитане, ще бъде проблем, ако храната им не е достатъчна.

Те могат да умрат единствено от глад, ако пчеларят не е оставил семейството с достатъчно мед, за да могат да презимуват.

Смъртност

Кога има висока смъртност? Тя не е причинена само от ниските минусови температури. А по-скоро от липсата на подготовката на пчеларите, които не са очаквали ледени дни, които не позволяват облитане. Но въпреки суровите метеорологични условия винаги има възможност пчелните семейства да се спасят с навреме направено подхранване.

Температура

Температурата в кошера пък се поддържа с отделяне на топлина от пчелите в резултат на интензивната обмяна на веществата вследствие на усиленото им хранене с мед. Затова е важно да разполагат с храна.
Освен това извършват слаби движения на гръдните мускули, крайниците и цялото тяло, с които също допринасят за постоянната температура.

При липса на пило в гнездото и при по-ниска от 14 градуса външна температура, пчелите се събират плътно между питите и образуват пчелно кълбо. Вътре в него през зимата температурата е в границите от 14 до 28 градуса и само при много ниска външна температура тази в кълбото се повишава и достига 32 градуса.

Кислород

Пчелите се нуждаят непрекъснато от кислород. Особено много кислород е необходим при отглеждането на пило и когато в кошерите има много пчели. Притокът на свеж и излизането на замърсения въздух се осъществяват главно през входа на кошера. Ето защо той трябва да се регулира така, че винаги да осигурява на пчелите достатъчно количество свеж въздух.

Българинът изяжда по 350 гр. мед годишно

Данните на министерството на земеделието в края на миналата година сочат, че броят на пчелните семейства у нас е 838 хиляди, което е с 2,9% по-малко от 2020 г.

Независимо че пчелните семейства, от които е добиван мед през 2021 г., намаляват до 665 хиляди (-2,2%), произведеният пчелен мед е 11 638 тона, което е с 28,4% повече спрямо 2020 г.

Оказва се, че у нас се консумира по около 350 грама мед годишно на глава от населението. Той се популяризира все повече, благодарение и на традиционните изложения, които се провеждат през годината.