0

К огато чуят за коприва, много градинари се мръщят и казват, че този „бурен“ само им заема място в двора. Други пък казват, че това е любимото им ядене през пролетта.

Но, ако попитате градинар, който следва биологичното производство, той ще ви светне как да си направите безплатен тор от коприва.

Копривата е растение, пълно с хранителни вещества, витамини и малко минерали. Течният тор от коприва съдържа много азот и поради тази причина е подходящо да се използва за млади растения, помагайки им да се развиват. Можете да го използвате също за наторяване на разсади, които току-що сте разсадили в градината. Но трябва да имате предвид, че ако продължавате да третирате цъфтящи растения с течен тор от коприва, които започват да цъфтят, ще получите много листна маса, но малко цветове и плодове. За този тип култури е добре да преминете към тор, богат на калий, след като първите цветчета се появят. Продължавайте обаче да наторявате с тор от коприва растения, които не цъфтят, като например зеле, брюкселско зеле и листни зеленчуци като маруля.

Стъпки

Но ето как да направите самия тор.

Вземете голяма пластмасова кофа от 20 литра и я напълнете с коприва догоре. Използвайте ножици за жив плет, за да раздробите копривата. Напълнете кофата с дъждовна вода, в която вече са се появили микроорганизми, които ще спомогнат процеса на ферментация. Хлорираната вода може да забави или да спре този процес. Но, ако имате достъп само до хлорирана вода, оставете кофата непокрита за 24-48 часа, за да се изпари хлорът. След това покрийте кофата с капак. Ще отнеме няколко допълни дни, докато сместа започне да ферментира.

Капакът не трябва да прилепва плътно. Газовете, които се отделят при ферментацията, ще създадат налягане в плътно затворения съд, което ще доведе до образуване на маса с неприятна миризма.

Разбъркване

На няколко дни разбърквайте сместа. След няколко дни ще забележите, че тя ще започне да бълбука. Това е добър знак! Това означава, че ферментацията е налице.

Трябва обаче да имате предвид, че всичко това е свързано с отделянето на неприятна миризма. Затова е добре да държите кофата далеч от къщата си.

След около 10 до 14 дни сместа ще спре да бълбука. Това означава, че ферментацията е приключила.

Сега идва ред на прецеждането, за да премахнете твърдите частици. Можете да използвате голяма фуния, тензух или цедка, с която да премахвате плаващите по повърхността частици.

Не изхвърляйте обаче ферментиралата листна маса, а я сложете в купа компост. Там тя ще продължи да се разгражда и да обогатява компоста с хранителни вещества.

Прецеденият тор е много концентриран и никога не бива да се използва неразреден, тъй като може да изгори растенията. Разредете тора с вода в съотношение 1 към 10.

Поливаме

След като сте направили това, полейте с тора в основата на растенията, за да напоите корените. Прилагайте веднъж на три до четири седмици, по-често рискувате да изгорите растенията.

Можете да използвате тора от коприва в спрей, но тогава трябва да го разредите с вода в съотношение едно към 20. По този начин ще предпазите растенията от трипс, листни въшки и акари. Растенията ще абсорбират хранителните вещества през листата си. Пръскайте със спрея следобед или вечер, след като растенията вече не са огряти от слънцето. Спрете да използвате тора, след като цъфтящите растения дадат първите цветчета.