0

И зпълнителната агенция по горите/ИАГ/ започна да издирва подходящи терени, за да настани останалите три стада с Източно балканската свиня. Това потвърди шефът на агенцията Александъв Дунчовски пред Телеграф. Припомняме, че Африканската чума по свинете покоси почти всички стада от древната порода и в момента броят на прасетата е стигнал своя критичен минимум от 500 бройки. А в пиков период животните са стигали 55 хил. глави. Дунчовски обясни, че миналата седмица е възложил на екипи от ИАГ задачата.

Изпълнителната агенция по горите/ИАГ/ започна да издирва подходящи терени, за да настани останалите три стада с Източно балканската свиня. Това потвърди шефът на агенцията Александъв Дунчовски пред Телеграф. Припомняме, че Африканската чума по свинете покоси почти всички стада от древната порода и в момента броят на прасетата е стигнал своя критичен минимум от 500 бройки. А в пиков период животните са стигали 55 хил. глави. Дунчовски обясни, че миналата седмица е възложил на екипи от ИАГ задачата.

Терените ще бъдат в близост до стопанствата, в които все още има здрави прасета, така че да не се нарушава естественото местообитание на древната порода. Така отговори служебният зам. министър на земеделието Георги Събев на въпроси на "Телеграф".

Смядовска луканка

Източно балканската свиня има огромен търговски потенциал, който трябва да бъде използван от България. Ще направим всичко възможно породата да оцелее, защото тя представлява уникален продукт, от който може да се възползва и националния туризъм, обясни той. Зам. министър Събев припомни, че още през 2016 г. Асоциацията за отглеждане на Източно балканска свиня е кандидатствала за защита на географско наименование за месото на черното прасе. Не е случайно това, че прочутата Смядовска луканка се е правила точно от месото на Източно балканската свиня. Всяка страна в ЕС, а включително извън Общността се стреми да защити максимален брой продукти, защото това прави съответното страна изключително туристически атрактивна, допълни Събев. Той е бил дългогодишен съветник на български евродепутати, като ресорът му е свързан именно със защитените наименования в ЕС.

Черноморие

Георги Събев разказа, че горски терени за черните прасета се търсят изрично в районите където е нейното местообитание. Това са Шуменско, Варненско и Бургаско, и те са посочени в наредба на МЗХГ. Източно балканската свиня живее в тези области и то в определени общини и затова не могат да бъдат предоставяни горски терени в други области на страната, каза той. Тя се отглежда само пасищно и обича да се храни с корени и желъди. Ако се затвори и се смени храната й след определен период от време, черните прасета ще загубят елитните си качества.

Стопанства

В момента се изчаква Асоциация за отглеждане на черните прасета да даде местоположението на оцелелите стопанства, за да се съобразят с това къде да се предоставят подходящи горски терени, каза Събев. Стопанствата, които не са заличени от регистрите, но заради чумата са останали без животни, могат да се снабдят от база за репродукция в Сливен, където има няколко свине майки. Там както писа Телеграф вече се родиха две поколения малки прасенца, но се отглеждат в затворени помещения.

Кланици

Засега огромния проблем с кланиците, който имат производителите на Източно балканска свиня остава отворен. Радостина Донева, председател на асоциацията за отглеждане на Източно Балканска свиня каза пред Телеграф в края на 2020 г., че дори и сертифициранте кланици отказват да обработват черни прасета. Това е и една от причините стопаните да не искат да вземат новородени прасета, за да възстановят популацията си.

Припомняме, че от законова гледна точка кланиците не могат да обработват в един ден месо от традиционни породи и от черни прасета. Също те имат изгода да обработват поне 40 животни на ден, а такава бройка засега едва ли могат да осигурят стопаните на Източно балканската свиня, каза Георги Събев.