0

М нозина смятат хищническият лов за загуба на време и боеприпаси, защото не им осигурява месо за банкет след ловния излет. За други обаче ловът на хищници е насилен с адреналин и силни емоции, защото дава възможност преследваният да се превърне в преследвач. Дебнейки хищника, можеш да премериш сили с опасно животно в честна борба. Удовлетворението от слуката е огромно, защото знаеш, че си надвил едно много умно и предпазливо животно.

Време

Известно е, че хищниците излизат след залез слънце и преди изгрев. Времето никога не е за пренебрегване. Много малък е шансът да срещнеш хищник при проливен дъжд, силен снеговалеж или пък когато е много горещо. В такива условия животните предпочитат да си пестят силите и да се укриват. След като времето стане подходящо, те излизат на лов. Това е най-подходящият момент да излезете на лов и вие. Има голяма вероятност да попаднете на хищник точно в дните след проливен дъжд, силен сняг или след горещо време, когато температурите станат по-умерени.

Тихи

Както казахме, хищниците са много предпазливи животни и затова е много важно да сте максимално тихи. Не носете дрехи дрехи, които издават шум. Придвижвайте се много тихо.


Ключово при лова на този вид дивеч също е да знаете по всяко време откъде духа вятърът. Избягвайте да сте с гръб към вятъра, защото така миризмата ви се разнася по терена. За да знаят посоката на вятъра, някои ловци закачат на цевта на оръжието си копринен конец. Други пък се ориентират по посоката на пламъка от запалката си, но това не е толкова надежден начин.
Хубаво е да имате подръка бинокъл с увеличение 6-8 пъти, за да оглеждате терена. Снабдете се и с много удобни обувки, тъй като може да ви се наложи да обходите няколко километра за една нощ в дирене на плячката.

Видове

Ако обаче не ви се ходи дълго, можете да прибегнете до лов на чакало и примамки. Те са няколко вида. На първо място са звуковите, известни като свирки за хищничари, които имитират болно или ранено животно. Ако на дадено място не успеете да привикате хищник до половин час, то е време да се придвижите поне на километър оттам и да опитате пак. Трябва обаче да бъдете много внимателни, защото някои звуци могат да примамят мечки, а такава среща е нежелателна. При звуковото примамване вниманието на хищника се насочва към ловеца. Добре е да стоите съвсем неподвижно и да имате под ръка нещо, с което да го отвлечете. Такова нещо може да бъде аксесоар, който наподобява мятаща се опашка или козина. Така хищникът ще се заблуди, че звукът идва от него.

Стръв

Хищниците могат да бъдат примамени и със стръв. Установено е, че те налитат най-много на стара вмирисана риба. Най-лесната рецепта за такава примамка е да сложите в стъклена бутилка сурова копърка и да я запушите здраво херметически. Оставете бутилката на стайна температура за няколко дни, за да „узрее“ рибата. Сега имате готова бомба, която привлича като магнит хищниците, пише lovec.bg.

СНИМКИ: bglov.com

СНИМКИ: bglov.com

Правят чакало от клони и мрежа

В специализираните форуми ловци споделят снимки и опит за направата на чакала със собствените си ръце. Някои са изградили от клони на дървета малки кули с платформа и стълба, от която има добра видимост към целия терен. Други са направили такава платформа сред клоните на дървета, за да наблюдават отвисоко. Трети са си направили укритие с мрежа, която боядисват в камуфлажен десен със спрей в зелено и кафяво. Последното решение минава за най-лесно и евтино. „Мрежата се продава по железариите и не е скъпа. Разпъвам я на четири рибарски колчета, които се регулират на височина. Така чакалото си го носиш в раницата. Пушката подпирам на друнога в гората. Две млади акации с един болт и гайка по средата...“, споделя авджия във форумите.