0

В много от дворовете дренките вече са започнали да зреят и повечето от стопаните се чудят какво да правят с този толкова специален и специфичен и изобилен тази година плод. За тези червени и стипчиви червени топчици се знае, че съдържат огромно количество витамин С и танини. Те са отличен помощник при сваляне на температура и лечение на грип и настинки. Също и срещу разстройство. В кухнята на българина те присъстват единствено под формата на компот и сушени плодове за чай и толкова.

В много от дворовете дренките вече са започнали да зреят и повечето от стопаните се чудят какво да правят с този толкова специален и специфичен и изобилен тази година плод. За тези червени и стипчиви червени топчици се знае, че съдържат огромно количество витамин С и танини. Те са отличен помощник при сваляне на температура и лечение на грип и настинки. Също и срещу разстройство. В кухнята на българина те присъстват единствено под формата на компот и сушени плодове за чай и толкова.

Гръцки

Оказва се, че на масата на други народи, включително и съседите те са повече от почитан и специален плод, от който се правят кулинарни шедьоври. Точно за такъв ликьор от дренки разказва пред шеф Иван Звездев Христос Канелис, от Южната ни съседка. Той прави от дренките ликьор, който се пие като дижестив и помага на храносмилането.

Анасон

Канелис взема еднолитрова бутилка може и малко по-голяма със зелен или кафяв цвят. Запълва две трети от нея с измитите и почистени плодчета, което прави около 300 гр. приблизително. След това допълва със захар. Добавя за аромат 1 пръчка канела и две три зрънца карамфил. Поставя бутилката на слънце и всеки ден в разстояние на четиридесет дни я обръща. След като премине ферментацията на плодовете прецежда и добавя към получената течност около 150-200 млл ципуро или аносанова ракия, коняк или бренди. Разбърква добре и оставя известно време да отлежи. Насипва готовия ликьор в малки бутилчици и затваря добре. Поднася се обичайно след хранене, но може и към кафе, сладкиши или просто като аперитив.

Сос

От дренките може да се приготви сос. Измитите дренки се варят с малко вода на не много силен огън, така че костилките да се отделят. Щом това стане се претриват през гевгир и се получава сос. Добавя се чаша пресен джоджен или мента и се оставя да преседи една нощ. После се вадят и се сосът се затваря в бурканчета. С него може да се гарнира печени плодове, да се използва като дресинг към сладолед, кисело мляко и т.н., дори към дивеч, риба и зелени салати с жълто сирене.

Две от едно

Ето как може да се приготви сироп от червените плодчета и след това желе. Необходими са 3 кг. дренки, 3 кг. захар, 1 ч.л. лимонена киселина, тензух, бутилки или бурканчета и съд за стерилизизация. Измитите дренките се поставят в тенджера. Налива се вода, колкото да ги покрие. Щом заври се засичат 5 минути. Отмества се прецежда през гевгир, в който е сложен тензух. Към отделената течност се добавя захарта и се връща на котлона. Вари се не повече от 5- и се добавя лимонената киселина. След минутка се отмества.

Сиропът се насипва в сухи бутилки и се затваря с капачки. Стерилизирайте за 5 минути, броено от завирането.

От остатъка от сиропа може да се приготви желе от дренки, което е изключително вкусно и полезно. Отцедените дренки от диропа, оставете в тензуха плодовете за около 30-40 минути да се охладят. След това хванете краищата на тензуха и започнете постепенно да стягате като усуквате плата. Изцедете масата. Добавете същото количество захар колкото е и масата. Готово е когато капнете върху чинийка и тя направи пътечка. Трябва да се знае, че след като изстине желето ще се сгъсти още малко. Налейте го веднага в сухи затоплени бурканчета на винт и ги обърнете.

С небет шекер и листенца от роза

Друга интересна рецепта за ликьор е на българина, подписал се в социалните мрежи като Асен 38. За нея са необходими 900 г дренки, 500 мл чист спирт (95%), листата от една ароматна роза,

3 cм ванилена пръчица, 300 г небет шикер, 2,5 л червено вино „, 100 мл тъмен ром. Дренките се измиват и почистват от дръжките. Всяка една се притиска, за да се спука леко, така че да поеме по-лесно спирта и ароматите. В стъклено шише се поставят дренките, листенцата от розата, ванилията и спирта. Сместа отлежава около 1 месец на слънце и всеки ден се разклаща. След това се прибавят небет шикера, виното и рома.

След още две седмици на слънце се прецежда и прибира в шишета.

Снимки Вкусно с Бети, Марица.бг. е-zdravey