0

В днешно време дори дете може да направи фалшива снимка на призрак или чудовище. Има много програми за това, например Adobe Photoshop. Но преди дигиталната епоха не било никак лесно да се подправят снимки. А и на скептиците веднага могат да бъдат предоставени негативите – а в по-старо време - плаките. Затова не е изненадващо, че изследователите на паранормални явления вярват на старите снимки. Дори и на тези на призраци.

След английските замъци навярно най-населеното място с призраци е Белият дом. А от всички призраци на бивши президенти най-популярен е този на Ейбрахам Линкълн, известен още като „Духът на Белия дом. Една от най-известните фотографии на тази тема е на Мъмлър. Той е уловил в обектива си през 1869 г. вдовицата на 16 -ия президент на САЩ – Меир Тод, с призрака на съпруга си. Самият Мъмлър дори не е знаел коя е тя. Въпреки че снимката е обяснена като случайна двойна експозиция, все пак никой не може да каже откъде се е взел на нея Линкълн. За призрака на „честния Ейб“ се говори и до днес. Елинор Рузвелт - съпругата на Франклин Рузвелт, не твърди, че го е виждала, но е сигурна, че е усещала присъствието му многократно в Белия дом. Семейното им куче Фала често е лаело без причина, а се смята, че кучетата усещат присъствието на невидими сили. Президентът Дуайт Айзенхауер и говорителят му Джеймс Хапърти, както и Лиз Карпентър - пресаташе на съпругата на президента Линдън Джонсън Клаудия, също твърдят, че са усещали много пъти присъствието на Линкълн. Мнозина свидетелстват, че стъпките на бившия президент се чуват в залата пред спалнята му. Лилиан Роджърс Паркс пише в автобиографията си „Моите тридесет години в Белия дом“, издадена през 1961 г., че също го е чувствала.

Друга снимка от 1919 г. също така все още тема на дискусии, е тази на призрака на Фреди Джексън. Тя е снимана на борда на британския боен кораб „Дедал“, който е имал и самолети на борда си. Един от механиците - сержант Фреди Джексън, два дни преди да бъде направена фотографията загинал при инцидент – бил ударен фатално от витло на самолет. Въпреки това той е на снимката. Усмихващото му се лице му се вижда в горния ред на фотографията. През следващите години тази снимка многократно е била обвинявана в фалшификация, без това обаче да бъде доказано. Тя все още е една от най-популярните призрачни снимки в историята.

Този класически образ на призрак, изобразяващ дама в кафява рокля, е сниман през 1936 г. от фотограф на списание “Лайф”. Операторът Хюбърт Прованд снима исторически филм в имението „Рейнхъм“, графство Норфолк, Англия, когато неговият помощник видял полупрозрачен белезникав силует, стоящ на стълбите и успява да го снима. Както се оказва, на това място в продължение на много години местните са виждали призрак на жена на име лейди Дороти Таунсенд, която е наречена „Дамата в кафяво“. Тя е починала през 1726 г. от едра шарка. След проверка на негативите било доказано, че това е оригинална снимка без следи от корекции.

Тази снимка е направена в прочутата прокълната къща в Амитивил през 1976 година. В тази къща семейството Дефео е застреляно от едно от по-големите им деца „под влиянието на гласове“. Кадърът е направен от Ед и Лорейн Уорън, по това време известни изследователи на аномални явления. Те съобщили, че са монтирали специални инфрачервени камери в цялата къща, които периодично са снимали през нощта. На една от снимките се появява непознато дете, гледащо от спалнята. Къщата била празна от дълго време и през нощта нямало непознати в нея. Според една от версиите на снимката е призракът на 9-годишния Джон Дефео, който е бил един от убитите.

Лорд Комбърмър се изтяга в креслото си

През 1891 г. фотографката Сибела Корбет решила да направи няколко снимки в жилището на покойния лорд Комбърмър, загинал наскоро в драматична катастрофа с каретата си. Разглеждайки проявените кадри, мис Корбет открива, че на една от фотографиите се вижда малко неясна фигура на мъж, седнал в кресло. Както става ясно, това била най-любимата мебел на покойния стопанин на дома. А в очертанията на призрачната фигура близките и слугите единодушно разпознали самия лорд.

Въпреки че скептиците са развили куп теории относно това как образът на негова светлост се е оказал на снимката, никакви доказателства за мистификация така и не са открити и днес при наличието на най-модерната апаратура за подобни изследвания. И експертите по паранормалните явления само безпомощно разперват ръце.