0

С очната и ароматна италианска шунка известна като прошуто крудо се прави от месото на прасета в чиято диета присъства прясно мляко. Откритието се приписва на италиански монаси, които, подложили свинете на диета, в които присъства прясно издоено мляко, пише gotvach.bg. В интерес на истината в това няма нищо чудно, защото мнозина български стопани, дават цвик на прасетата които отглеждат, а на малките прасенца и прясно издоено мляко.

Сочната и ароматна италианска шунка известна като прошуто крудо се прави от месото на прасета в чиято диета присъства прясно мляко. Откритието се приписва на италиански монаси, които, подложили свинете на диета, в които присъства прясно издоено мляко, пише gotvach.bg. В интерес на истината в това няма нищо чудно, защото мнозина български стопани, дават цвик на прасетата които отглеждат, а на малките прасенца и прясно издоено мляко.

Белтъчини

Обяснението на експертите е, че тази храна осигурява достатъчно белтъчини, от които тези животни имат нужда. За да се сдобият стопаните с нежно свинско месо факторите са различни. На първо място това е полът, като женските свине по подразбиране дават по-крехки пържоли. В България традицията е към шарено месо, и затова в близкото минало най-разпространена е била свинята Бяла българска, която стопаните гальовно наричат Бяла българка. Тя има крехко месо, изпъстрено с мазнина, без да е тлъста. То е универсално и еднакво подходящо както за приготвяне на свинско със зеле и праз, така и за суджуци, луканки и сушен бут.

Наф павок

Точно с него се прави и прочутият наф павок в Разложко, който международната организация slow food нарича българското прошуто. Засега най-големият майстор на наф павока у нас е Дешка Кротева от Горно Драглище.

Тя разказва, че в селото прасетата се хранят с варени картофи, варено цвекло и варени тикви, към които се добавя и мляко, за да получи месото качествата, които да осигурят вкуса и трайността на наф павока. Не е чудно, че и италианските и българските стопаниса единодушни, че за крехко месо се използват прасета , не по-възрастни от десет месеца, които са не по-леки от 160 килограма.

Три периода

Технология за храненето на свине, според bg.horseleap.com в домашни условия има три периода на угояване. Първият период продължава до 8 месеца. Тогава клането на младото животно осигурява сочно и нежно месо с почти никаква подкожна мазнина. Вторият период продължава от година до 14 месеца. В този момент в месото се образуват мазни слоеве, но то не губи своята нежност. Точно това е идеално за шунка. Третият период е угояване до 16 месеца. Месото става мазно, а месото е с дебелина около 6 см.

Постно

При угояване у дома за по- остно месо, смисълът е да се избира храната, която ще подобри качеството на месните влакна. Качественото постно месо е много търсено сред потребителите.

За да се получи такъв месен продукт, животното се отглежда до 100 кг. При нормални условия това тегло е на прасе на 6 месеца.

Диетата
За да може свинете бързо да наддават на тегло, в диетата трябва да има голямо количество протеин. Той насърчава образуването на месестата част от трупа. Поради това, няма как отпадъците от кухнята, които съдържат голямо количество течност да бъдат в основата на храненето. Диетата трябва да включва картофи, цвекло и други зеленчуци и плодове.

На прасето трябва да се осигуряват достатъчно количество аминокиселини и калций.

Аминокиселините присъстват в състава на такива продукти като ориз, грис, елда, овесени ядки, ечемик, брашно от различни видове, млечни продукти, хляб.

Малките имат нужда от 40 г. сол дневно

Калцият пък се съдържа в тебешира, соята, ечемика, рибното брашно.

Има и специални добавки, които съдържат отделни витамини или техен комплекс, включително калций, натрий, мед.

За правилното функциониране на стомаха по време на угояването на прасенцата, трябва да добавите около 40 г обща сол дневно.

Храненето на прасенцата трябва да бъде два пъти на ден, а водата трябва постоянно да присъства.

Снимки Телеграф и Slowfood