0

Е кспертите изразиха ентусиазма си, след като здравните власти на САЩ одобриха лекарство за шизофрения, което използва нов начин на действие за първи път от няколко десетилетия.

Лекарството, наречено Cobenfy и разработено от американската фармацевтична компания Bristol Myers Squibb, е насочено към различни рецептори (допаминови рецептори) от тези, към които са насочени използваните до момента лечения.

„За първи път от няколко десетилетия това лекарство предлага нов подход към лечението на шизофренията“, заяви Тифани Фарчионе от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) в съобщение за пресата.

„Това одобрение предлага нова алтернатива на предписваните досега антипсихотични лекарства“, добави тя.

Шизофренията засяга около 1 % от американците и може да причини халюцинации, трудности при контролирането на мислите и чувство на преследване. Около 5% от страдащите от нея умират от самоубийство.

Това ново лекарство „може да промени правилата на играта, особено за хора, при които другите лечения не дават резултат“, каза Линси Билсланд, ръководител на отдела за психично здраве във фондация Wellcome.

„Начинът му на действие е напълно различен от този на другите лекарства, използвани понастоящем за лечение на шизофрения. То има потенциала да промени живота на милиони хора“, допълни тя.

Лекарството се приема перорално, а ефективността му е оценена в две клинични проучвания, които показват, че той значително намалява симптомите при лекуваните хора.

Страничните ефекти могат да включват гадене, повръщане, лошо храносмилане, диария, запек, задържане на урина и чернодробни проблеми.

Въпреки това, според Мат Джоунс, професор по неврология в Бристолския университет, тези странични ефекти изглеждат „редуцирани“ в сравнение със сегашните лечения. „Това е много добра новина за пациентите“, обясни той.

„За съжаление наличните в момента антипсихотици имат значителни странични ефекти, включително увеличаване на теглото и въздействие върху движението, което може да повлияе на придържането на пациентите към лечението“, съгласи се Самир Джаухар, психиатър в Кралския колеж в Лондон.

„Това вероятно е едно от най-вълнуващите постижения в нашата област“, заключи той, като същевременно подчерта необходимостта от по-дългосрочни клинични изпитвания, които да потвърдят тези ползи.

*Източник: BGNES