0

П ринц Чарлз и съпругата му Камила ще бъдат коронясани един до друг при скромна церемония, предаде в. „Мейл он сънди“. Това показват изтеклите планове за коронацията, която носи названието Операция „Златно кълбо“.

Опростената кралска служба ще се проведе в Уестминстърското абатство. Тя ще бъде по-кратка и по-евтина, отколкото коронациите в миналото. И преди престолонаследникът е казвал, че е за „по-вталена“ монархия. Очаква се неговата коронация да зададе тона за царуването му. Тя ще се проведе още през 2023 г., твърдят източници на „Дейли стар“. Очаква се 95-годишната кралица Елизабет Втора, която е била на трона вече 70 г., скоро да отстъпи престола на първородния си син. Това обаче едва ли ще стане преди празненствата за нейния платинен юбилей, които ще се проведат в средата на юни.

Коронацията на крал Джордж VI и кралицата консорт Елизабет

 Коронацията на крал Джордж VI и кралицата консорт Елизабет
МЕЙЛ ОН СЪНДИ

Миналата седмица кралицата изрази желанието си Камила да бъде титулувана кралица консорт, когато Чарлз се възкачи на трона. За сметка на това покойният й съпруг Филип се водеше принц консорт. Той нямаше правото да бъде коронясан и коленичи пред съпругата си по време на коронацията й на 2 юни 1953 г., като се закле да бъде нейна опора. Последната кралица консорт, коронясана във Великобритания, бе майката на Елизабет Втора, която също се казваше Елизабет. По време на церемонията през 1937 г. тя седеше редом до крал Джордж VI. Той бе последният британски крал.

След смъртта му през февруари 1952 г. 25-годишната му дъщеря Елизабет стана кралица. Тя бе коронясана обаче 16 месеца по-късно с церемония, която бе наблюдавана на живо от милиони телевизионни зрители. В коронационния парад участваха над 40 000 военнослужещи. По лондонските улиците се наредиха над 30 000 души. 8000 официални лица бяха закарани до Уестминстърското абатство. Излъчването на коронацията по телевизията продължи над три часа. По време на церемонията кралицата смени няколко костюма. Тя също така замени тежката корона на св. Едуард с по-лека.

Принц Филип коленичи пред съпругата си Елизабет Втора по време на коронацията й през 1953 г.

 Принц Филип коленичи пред съпругата си Елизабет Втора по време на коронацията й през 1953 г.

Няма индикации, че новата коронация може да стане скоро, въпреки неотдавнашната уплаха във връзка с COVID-19. Чарлз, който се зарази с коронавируса за втори път, бе влизал в близък контакт с майка си няколко дена преди да даде положителен резултат от теста. Този път всичко се размина благополучно, но здравето на възрастната кралица вече е доста крехко. Тя бе принудена да отмени няколко свои ангажимента, включително и произнасянето на реч на световната конференция по климата в Глазгоу миналата есен, по настояване на лекарите й. Последното пътуване на Елизабет Втора зад граница бе през 2015 г., като съпругът й я придружи до Малта, където бяха живели като младоженци.

Независимо от здравословното състояние на кралицата зад кулисите вече се провеждат плановете за реформирането на последната религиозна коронация в Европа. Според източник на „Мейл он сънди“ церемонията ще бъде „по-кратка, по-бърза, по-малка, по-евтина и по-представителна за различните общностни групи и вероизповедания“. Очаква се събитието да се осъществи в рамките на 12 месеца след възкачването на Чарлз на трона.

Според източник от върховете на британската армия те са получили нареждане да изготвят планове за коронационен парад. Подобна проява с участието на стотици военни, естествено, изисква детайлно планиране от гледна точка на сигурността, в което водещата роля ще играе Скотланд Ярд. Очаква се всички членове на кралското семейство да участват в церемонията. След това най-големият син на Чарлз – принц Уилям, ще стане престолонаследник.

Коронационният парад през 1953 г.

 Коронационният парад през 1953 г.
www.royal.uk

Въпреки че коронацията ще бъде по-скромна, очаква се новият крал и кралицата консорт да се возят на Златната каляска, допълни „Мейл он сънди“. Екип от майстори работи по ремонта на каляската, която се тегли от осем коня, за да може да се използва по време на платинения юбилей. Разходите обаче си струват, тъй като 240-годишното возило ще бъде направено пригодно за експлоатация и по време на коронацията. Позлатената каляска от времето на крал Джордж III, която тежи четири тона и е дълга 8 метра, не е била използвана, откакто Елизабет Втора се вози на нея за златния си юбилей през 2002 г. Тя е била поръчана през 1760 г. и тогава е струвала 7562 британски лири – еквивалентни на днешните £1,6 млн. Каляската обаче е била направена за стил, а не за удобство. Кралицата веднъж описа раздрусващото костите пътуване по време на коронацията си, когато била на 26 г., като „ужасно“. Царедворците осъзнали, че има нужда от основен ремонт, тъй като и 73-годишният Чарлз, и 74-годишната Камила имат нужда от възглавнички при дълго седене на официални прояви.

Това обаче няма да е единствената промяна в кралските атрибути. Твърди се, че Чарлз би желал да се използва нов дизайн за официалните знаци, които се поставят върху пощенските кутии и полицейските униформи. Според източници от двореца той предпочитал по-проста корона, като на династията Тюдор да замени сегашната, която показва короната на св. Едуард.