0

М арион Ригън е пето поколение фермер, собственик на ферма за ягоди в Кент, която осигурява доставките на ягоди за тенис турнира Уимбълдън през последните 25 години, пише Би Би Си.

Стопанството произвежда около 5000 тона ягоди между април и ноември чрез различни техники.

„Започваме с оранжерии, после минаваме на полето и полиетиленови тунели. След това отново се връщаме в оранжериите. Отглеждаме широк спектър сортове, за да може да имаме добра продуктова гама – с което, надявам се, отговаряме на нуждите на пазара“, споделя Марион.

Атракция

След тениса ягодите са вероятно най-голямата атракция на турнира Уимбълдън. Повече от 38,4 тона ягоди – почти 2 млн. плодове – се изяждат по време на състезанието всяка година.

Местните сортове ягоди се отглеждат на Острова от векове. Но тези, които консумираме днес, са хибрид между северо- и южноамерикански сортове.

„Процесът е да вземеш две добри родителски растения и да ги кръстосаш. Това се прави, като тичинковият прашец на едното растение се пренася на друго. След това се селектира най-доброто от потомството“, обяснява фермерката.

Но напредъкът на генната наука дава на производителите възможности да подобрят продукцията си.

Така че Марион използва генетични маркери, които могат да ускорят търсенето на подобрени сортове.

Генетика

Геномно информираното отглеждане не е ГМО, подчертава тя. То по-скоро е разглеждане на генетичните характеристики на сортовете ягоди с цел да се подберат най-добрите за отглеждане.

Този метод претърпя разцвет преди четири години, когато учените описаха генома на култивираната ягода. Сега стопаните използват това знание, за да отглеждат ягоди с нови и подобрени вкусове – дори пикантна ягода.

Тези познания трябва да обърнат тренда от последните десетилетия търговците на дребно да ценят формата, размера и еднородността на плодовете и зеленчуците и да не обръщат внимание на вкуса.

Проф. Хедър Смит, експерт по химически вкусове от Университета в Куинсланд, Австралия, казва, че хранителната индустрия е много добра в определянето на ароматите, които ни привличат.

„В хранителната индустрия ние извличаме тези аромати или правим изкуствени версии на ягода или малина, които превръщаме в близалки, като заблуждаваме мозъка, че това е добре за нас“, обяснява проф. Смит.

Но фокусът е различен за плодовете и зеленчуците.

Вкус

„Вкусът се игнорира за сметка на формата, размера и еднородността. Докато вредните храни са наблъскани с изкуствени овкусители, за да наподобят онова, което би трябвало да обичаме. А това е неправилно“, посочва експертът.

Увеличените добиви и използването на фунгициди също е било свързвано с влошаването на вкуса на ягодите.

Проф. Смит ръководи проект, който обещава да обърне това с главата надолу. Проектът е стартирал през 2022 г. и е със срок от пет години. Той се ръководи от австралийското министерство по земеделието и рибарството. Целта му е да се обогати познанието относно генетиката на вкуса на ягодите. Една от възможностите ще бъде да се разработят премиум продукти като при ябълките, които да бъдат предложени на високоразвити пазари.