0

Ф ерма за био плодове и зеленчуци откри не един, а цели два магазина без продавач.

Първата сергия работи повече от успешно вече близо 20 дни в центъра на село Бъта, селото, където се намира и самата ферма. Наскоро заработил и магазин на доверието в ромската махала на Панагюрище, където пък живеят повечето работници на стопанството.

„Експериментът се оказа изключително успешен“, каза пред „Телеграф“ собственичката на фермата Веселина Ралчева. И, ако някой се чуди – не, в ромската махала в Панагюрище няма липси и всичко е точно до стотинка. Сметките се връзват изцяло и на първата сергия в село Бъта.

Идея

Идеята хрумнала скоро, след като колеги на Ралчева отворили такава сергия без продавач на пътя между Бъта и Баня. „Беше много интересно за всички в района и ние веднага се присъединихме. Включихме се с наши стоки и много добре се допълваме. Те произвеждат повече домати, чушки, патладжани, зеле и пипер, ние имаме пъпеши, картофи, лук, сливи и домати за консервиране“, посочва Ралчева.

След като видяла, че начинанието е успешно и много добре се приема от местната общност, тя решила да отвори своя сергия без продавач в Бъта – там, където е стопанството й и където са хората, които й отдават земите си под наем.

Неочаквано

„Идеята проработи неочаквано добре. Нямаме никакви липси в касата. Почти изцяло се засичат заредените продукти и това, което намираме като продажби в края на деня. Повечето хора си записват покупките, както ние сме ги приканили, за да издадем касов бон“, разказва Ралчева.

Земеделските производители физически лица са освободени от задължението да издават касов бон. Но фермата на Ралчева е фирма, има касов апарат и всяка покупка се регистрира. В специална тетрадка всеки клиент записва какво е купил. Вечерта се издава касов бон, който се оставя в една кутия, за да може всеки да си го вземе. „Аз също не получавам парите на ръка, а си ги намирам в края на деня в кутийката, която стои без надзор и заредена със средства. Сутрин оставяме двадесет лева на дребно, за да могат хората да си връщат ресто“, уточнява Ралчева.

Зареждане

Сергията се зарежда в 7,30 часа, още преди хората да са отишли на работа. Оставят се пари за ресто и се проверява през два-три часа. Прибират се по-големите банкноти, за да не се изкушат хора, които евентуално биха злоупотребили. В края на деня се събират 200-300 лева оборот, което е доста добра сума. Цените варират между 1,50 лева и 3 лева. Те са близо до цени на едро благодарение и на това, че няма продавачи.

Пъпешите, които са био, например са по два лева, по-малките по левче. Доматите са по лев и петдесет. Това са двете стоки, които вървят най-много. Особено пъпешите. В най-силните дни биоградините на Ралчева продават близо тон от ароматния плод на всичките свои обекти. Пъпешите са много търсени, защото са сладки и вкусни, а и не са третирани с нищо. Но понеже издържат не повече от два дни, целта на Ралчева е да стигат до трапезата на клиента още същия ден, след като са откъснати.

Махала

Оборотът, който се реализира на сергията в ромската махала на Панагюрище, обаче е доста по-скромен – към 50-100 лева на ден. Това обаче е така, защото самите работници могат да си вземат от продукцията, още докато работят във фермата. Сметките в ромската махала излизат до стотинка. Самите хора много се стараят да покажат, че са честни и на тях може да се разчита. По-възрастните учат малките, че нищо не бива да се пипа.

Веселина Ралчева: Доброто е заразно

„Оказа се, че в България някои добри неща просто трябва да се опитат. Хората не са лоши, напротив в огромното си мнозинство са добри, виждате колко доброволци се включват в различни каузи. Ако знаят, че може да изложат цялото село и честността на на всички останали ще отиде на вятъра, те се притесняват да компрометират нещата“, коментира Ралчева. Тя признава, че първите дни буквално й се свивал стомаха, когато трябвало да отиде да види касата. Но не защото можело да липсват пари или стока. А защото искала начинанието й е успешно. Тя смята, че доброто е изначално заложено у човека. И се надява примерът й да е заразен и повече хора да го приложат напрактика.