0

О чаква се топкачествена реколта на всички есенни плодове. Въпреки това тя ще бъде в по-малки обеми, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Падналите валежи през изминалата седмица подобриха на много места почвената влага, но тя е много закъсняла за редица есенни култури. Много от посевите са приключили своето развитие, коментира експертът. Плодовете ще са по-малко, но с високо качество, уточни климатологът.

Грозде

По думите му това се отнася най-вече за гроздето. Реколтата ще е в по-малки обеми, но ще е с висока захарност, а това го прави много ценно, изтъкна проф. Рачев. Той посъветва още земеделските стопани да напояват добре есенните култури. Който има градина - да полива, защото късните зеленчуци се нуждаят от вода в този момент, за да се получи хубава реколта, посъветва климатологът. Той допълни, че съществени валежи не се очакват и до 17 септември времето ще бъде слънчево, тихо и спокойно. Максималните температури ще достигнат на места до 33 градуса, като в цялата страна те ще се движат между 25 и 27 градуса. Сутрешните ще останат ниски, като за сезона и на места е възможно да паднат до 11-12 градуса.

Норми

Близки до климатичните норми ще са температурите през следващата седмица, прогнозират от НИМХ. При лозата ще протича прошарване и узряване.

През периода условията ще позволяват провеждането на сезонните агротехнически дейности - предсеитбени и основни почвообработки, сеитбата на зимна рапица, жътвата на узрелите посеви със слънчоглед и царевица, прогнозира, агрометеорологът при НИМХ Драгомир Атанасов. Според него от важно значение за редуциране на редица семеннопреносими патогени при зимните житни култури е качественото обеззаразяване на семената срещу фузарийно кореново гниене, твърда и праховита главня по пшеницата, ленточна болест и мрежести петна по ечемика и др.

Времето е подходящо за засаждане на листни зеленчуци за есенно производство - марули и спанак. До края на второто десетдневие на септември е оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна рапица, съветват още агрометеоролозите.