0

С ледващата седмица се очертава като топла и с валежи, без стопанско значение. Сушата дебне и някои селища като Плевен и района вече са на воден режим, предупреди климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. Сушата, която започна от средата на лятото, продължава да се задълбочава, предупреди той. Това означава, че няма да може да се извърши есенната сеитба.

Рачев даде пример с нивото на река Дунав при Русе, където вече са измерени най-ниските нива на водата за последните 100 г.

Роса

Въпреки нетипичните за края на месеца температури на места, които в Дунавската равнина ще минат над 30 градуса, листата на дърветата все още не могат да пожълтеят и остават зелени заради хоризонталните валежи от сутрешна роса, която компенсира липсващите дъждове. Причината е, че минималните температури не достигат нулата и не могат да се образуват слани. Това пък е в полза на зеленчукопроизводителите, които ще могат да прибират реколтата от късните зеленчуци до късно тази есен. Включително пипер, домати, зелен фасул, зеле и прочее.

Питейни язовири

От друга страна саксиите със стайни цветя могат да останат до края на периода на балконите или в откритите градини, защото не са заплашени от измръзване, каза Георги Рачев. Той предупреди, че трябва да се пести водата в питейните язовири, въпреки че прогнозата за ноември е за по-топло време с 1 и 1,5 градуса и със сравнително нормални валежи. Климатологът обобщи, че дългосрочните прогнози се сбъдват за октомври като много топъл месец, с 3 градуса над нормата, а до края на месеца може да станат и с 3,5 градуса по-топло, и със символични валежи. В половината от територията на страната дъждовете са между 5 и 20% от месечната норма.