0

К огато есента премине в зима, стопаните се сблъскват винаги с един и същи проблем – кокошките започват да линеят, производството на яйца пада или напълно спира.

За да подобрите състоянието на стадото по това време на годината, има едно решение – да давате на пернатите ферментирала храна.

Този метод не само подобрява хранителния профил на дажбите, но и цялостното здраве на стадото.

Плюсове

Ферментиралата храна има много плюсове, особено по време на линеене. Яйцеснасянето естествено се забавя със скъсяването на деня, но с ферментирала храна то може да се подобри чак до пролетта. Ето и другите плюсове: по-добра смилаемост, по-добро здраве на храносмилателния тракт, подобряване на имунитета, подобряване на качеството на яйцата, намаляване на разходите за храна.

Ферментацията на храната за пернати е лесен процес. Необходими са ви:

Три чисти буркана за храна, които събират поне четвърт чаша храна за птици за всяка кокошка в стадото, а отгоре трябва да има място за няколко пръста вода. Ако стадото ви е голямо, трябва да използвате кофа.

Капачки, които не трябва да затягате добре, за да има достъп на въздух. Можете да използвате също така тензух, като идеята е да се пропуска въздухът, но не и насекомите.

Прясна чиста вода, за предпочитане дехлорирана. Хлорът може да забави значително ферментацията. Подходяща е и дъждовна вода.

Някои кухненски прибори, включително цедка, купа или кана, голяма лъжица и чинии за хранене.

Храна за кокошки. Можете да ферментирате цели зърна, фуражни пелети или трохи.

Буркани

Започнете, като напълните трите буркана с малко количество храна за птици. Трябва да оставите достатъчно място, за да напълните съдовете с вода.

Съвет: използвайте първоначално не повече от две лъжици храна за всяка кокошка. Целта е да не изхвърляте излишни количества, а първо да видите колко ще консумира всяка птица.

Добавете вода, с която напълно да покриете храната, плюс няколко сантиметра отгоре. Внимателно разбъркайте, така че цялата храна да се навлажни добре. Покрийте бурканите с тензух или сложете капачките, без да ги завивате плътно, като целта е да може газовете да излизат навън. Обозначете бурканите с 1, 2 и 3.

Проверете след няколко часа дали храната все още е покрита с вода, тъй като тя набъбва и има опасност да се развият вредни бактерии. Разбъркайте сместа веднъж-два пъти дневно. След 24 часа отворете контейнерите и проверете процеса на ферментация. Ако видите мехурчета по повърхността, значи ферментацията е започнала.

Мирис

Храната е готова, когато има лек сладко-кисел мирис и малко мехурчета. За да помогнете на птиците да преминат към новата храна, давайте ми от сместа в първия контейнер. Трябва да прецедите храната през цедка. Можете да я смесите с малко суха храна, за да подобрите консистенцията. След това я сложете в хранилката. Храната трябва да остане там не повече от 20-30 минути, за да не се развали и да не привлича животни.

След това сложете още суха храна в първия контейнер и сипете изцедената преди това вода, която стартира ферментацията. Добавете още вода, за да се покрие изцяло храната. Обикновено ферментацията отнема от два до четири дни, в зависимост от температурата. Следващата стъпка е по същия начин да прецедите контейнер 2, 3 и после отново 1.