0

З наете ли, че доматите могат да презимуват и да ги пресадите отново на следващата година?

Всяка година към февруари-март градинарите засяват доматени семена и започват да отглеждат разсади на закрито. След това разсадът се закалява, преди да бъде преместен в градината. Събираме плодовете, но шоуто приключва, когато паднат първите слани. И тогава започваме наново, с чисто нови растения.

Но доматите могат да не се отглеждат по този начин.

В природата доматът е многогодишно растение, понякога може да живее години. Влизат в период на покой, когато времето застудее, а когато отново се затопли, се събуждат и влизат във фаза на растеж.

Повечето градинари обаче отглеждат доматите като едногодишни растения, тъй като те не са студоустойчиви. Но можем да направим така, че доматите да презимуват вкъщи и следващата пролет да сме няколко стъпки напред.

Предимство

След като засадим доматите в градината през пролетта, трябва да изчакаме известно време, преди те да започнат да плододават. Вместо да чакаме разсада да се развие, ние ще имаме предимството да засадим вече зрели растения. Ще трябва само малко да почакате растенията да се приспособят към новото място и да започват да дават плодове. Ще си спестите няколко седмици чакане.

Дивите домати, които растат като многогодишни, са индетерминантни. Те продължават да растат и плододават през целия си живот. С други думи за презимуване са подходящи индетерминантните домати.

Детерминантните обикновено са хибриди. Те се отглеждат като едногодишни. Тези сортове са култивирани така, че да достигнат до определен размер, да дадат плод еднократно и след това да загинат по естествен път. Но има и метод за презимуване на детерминатни сортове.

Има два начина за презимуване на доматите. Всеки метод си има своите плюсове и минуси.

Първият метод е като пипера. Доматите се подрязват напълно, като остава само основното стъбло с две-три странични разклонения. Откопават се, пресаждат се в съд и се оставят на закрито, за да влязат в покой. Този метод е подходящ за добри, здрави растения.

Методи

Ето как става.

Изберете здраво растение, което не е поразено от болести или нападнато от вредители. Две седмици преди очакваната първа слана отрежете върха на растението, като оставите 45-60 сантиметра от стъблото. Стараейки се да запазите корена, изровете домата от почвата. Прегледайте корените за симптоми на заболяване или вредители.

Тъй като искаме да стимулираме растението да си почине и да съхрани хранителни вещества за следващата година, много е важно да му осигурите богата почва. Пресадете го в голяма саксия, пълна с равни части почвена смеска и компост или гнила шума. Можете да добавите тор от червеи, въглен или микориза. Полейте растението и го поставете на слънчево място.

Дайте на растението няколко дни до седмица да се аклиматизира и да преодолее шока от пресаждането.

Резитба

Следващата стъпка е да му направите силна резитба и да го преместите на закрито. Отрежете всички загинали листа и стъбла. Продължете с живите листа и разклонения от основното стъбло, като от тях оставите само две-три с дължина 10 до 15 сантиметра. Прищипете цветовете и малките доматчета, ако има такива. Преместете растението на закрито в хладна стая, далеч от директно слънце. Растението не трябва да получава повече от 2-3 ч слънчева светлина дневно, а температурите трябва да бъдат между 12 и 18 градуса по Целзий. По този начин наподобяваме мека зима, за да може доматът да влезе в покой. Ограничете поливането до веднъж на две седмици. Ако видите нов растеж, прищипете го и променете условията, защото или е твърде топло, или има много светлина.

Напролет, 6-8 седмици преди последните слани, преместете домата на закрито място, където ще получава 8-10 часа слънчева светлина на ден при температури между 18 и 24 градуса. Полейте в дълбочина, но не оставяйте почвата подгизнала. Възможно е да се нуждаете от лампи за разсад, за да осигурите необходимото осветление.

Растението ще излезе от фазата на покой и ще започне нов растеж. След като видите новите листа, можете да започнете да торите с азотен тор.

Седмица-две преди деня, когато планирате да пресадите растението в градината, започнете да го закалявате, като го изкарвате на открито, удължавайки времето на всеки престой. Един от минусите на този метод е, че той не работи при детерминатни сортове.

Алтернатива

Методът, подходящ както за индерминантните, така и за детерминатните сортове, е клонирането. Започнете клонирането в края на сезона. Тогава с идването на пролетта вече ще имате развито растение, готово да даде плод, след като бъде засадено в земята. Стартирайте процеса около месец преди първи слани.

Изберете висока саксия за клонинга, с височина поне 25 сантиметра. Не е нужно непременно да бъде широка. Необходимо е да заровите половината стъбло, така че да се образуват нови корени под повърхността на почвата.

Пригответе същата почвена смеска, като посочената по-горе. Навлажнете почвата и оставете саксията настрани. Изберете горната част на здраво растение, без признаци на нападение на неприятели. Стъблото трябва да бъде с диаметър поне 1-1,5 сантиметра, а височината – 45-60 сантиметра. Подходящ кандидат има няколко разклонения, не се притеснявайте дали на тях има плодове или цветове.

Вземете остри стерилизирани ножици и изрежете горната част на стъблото на избраното растение под ъгъл. Премахнете разклоненията на долната половина, прищипете цветчетата и плодчетата в горната част. Сега внимателно поставете резника в саксията, така че долната половина да е в почвата. Полейте, като оставите водата да се оттече добре.

Светлина

Поставете саксията с клонинга на открито място с ярка, но индиректна слънчева светлина. През първите две седмици поддържайте почвата влажна. Клонингът ще започне да образува нови корени под почвата. Преместете го на място с директна слънчева светлина. Много е важно клонингът да не се изсуши, затова винаги поливайте, когато повърхността на почвата засъхне.

Оставете клонинга на открито, за да се аклиматизира, получавайки възможно най-много слънце. Прищипвайте всяко ново цветче, за да стимулирате растението да насочи енергията си към образуване на нови корени и листа.

Преди падането на първата слана внесете растението на закрито, като внимавате да не е нападнато от неприятели. Оттук нататък до следващата пролет ще си имате доматено стайно растение. Сложете го на слънчево място. Ако няма достатъчно слънчева светлина, осигурете лампа за разсади. Продължавайте да прищипвате цветчетата през цялата зима. Целта ви е да стимулирате образуването на листа, не на плодове.

Напролет започвайте да закалявате растението две седмици преди да го пресадите в градината.