0

М алко преди средата на май земеделците ще могат да обработват насажденията си. Очаква се валежите да спрат в средата на тази седмица. Времето в сряда и четвъртък ще бъде благоприятно за третиране с необходимите препарати на земеделските култури, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Той изтъкна, че почвените влагозапаси са много добри, а царевицата и слънчогледът вече прорастват и образуват листа.

Температури

В началото на май агрометеорологичните условия ще се определят от поднормени температури, става ясно от прогнозата за месеца на агрометеоролога Дукена Жолева от НИМХ. Прогнозираните валежи през първото десетдневие на май ще поддържат високо нивото на влагозапасите на почвата в 50 см и 100 см слоеве над 85% на сто от пределната полска влагоемност. Те ще се отразят благоприятно на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си зимни житни култури, които на този етап са с повишени изисквания към влагата в почвата. През този период при пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, начало на изкласяване и фаза изкласяване при посевите на отделни места в Дунавската равнина, пише в агропрогнозата за май.

Вегетация

В началото на второто десетдневие се прогнозира повишение на температурите, нормализиране на топлинните условия и ускоряване на вегетационните процеси при есенните посеви и засетите пролетни култури, става ясно още от прогнозата на НИМХ.


Развитието на земеделските култури през втората половина на май ще протича при температури, близки до климатичните норми. През този период цъфтежът, оплождането, формирането и наливането на зърното при зимните житни култури ще се осъществява при добро съчетание на топлина и влага. В края на третото десетдневие при част от посевите с пшеница и ечемик в югоизточните райони и на места в Дунавската равнина ще се наблюдава начало на фаза млечна зрелост.

Болести

Честите валежи през май ще създават условия за развитието на редица гъбни болести като ръжди, септориоза и фузариоза по пшеницата, предупреждава агрометеорологът. Ще има също опасност от мани по зеленчуковите култури и лозата, сачмянка и струпясване по овошките, сиво гниене по ягодите, кафяво гниене по зреещите плодовее на ранните сортове череши.
През целия май се очакват градушки. При повреди от тях засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност е желателно да се третират с медсъдържащи фунгициди за намаляване риска от вторични зарази с патогени и по-бързо калциране на раните, допълват експертите.

Създадоха домати, които не ожадняват

Учени от Еврейския университет в Йерусалим създадоха домати, които не ожадняват. Специалният сорт се нуждае от значително по-малко вода и дава добра реколта дори при суша, предадоха световните агенции.

За да го създадат, учените са кръстосали два вида домати – див, който идва от пустините на Западно Перу и култивиран. По този начин са установили кои участъци от генома влияят върху важни селскостопански характеристики, каквито са добивите. Единият геном не е повлиял на реколтата поотделно, но когато тези геномни части са се появявили заедно, е имало значителен принос за плодородието дори при сухи условия.

Проекът е ръководен от докторант Шай Торгеман и професор Дани Цамир от Факултета по земеделие, храни и околна среда на Еврейския университет. Учените са установили, че две части от генома на доматите си взаимодействат, водейки до 20-50 на сто повишение на общия добив при поливни условия, както и при засушаване.

Доматите, които се отглеждат успешно на открито, имат нужда от защита от вредители, торене и поливане. Климатичната криза и сериозният недостиг на вода по света изискват алтернативни сортове и нови методи на отглеждане, които да гарантират и адекватни печалби за земеделците, изтъкват учените.