0

В сички обичат стайните растения, защото те превръщат къщата в дом.

Но мнозина у нас не разполагат с добро осветление във всяка стая. Често това, което имаме, са няколко мрачни северни прозореца. Всеки обича южното изложение, но не всеки има такова в дома си.

Това обаче не означава, че трябва да се откажете напълно да отглеждате стайни растения. Има такива, които не обичат силно осветените южни прозорци и виреят добре дори в северна мрачна стая.

Класика

Такова растение е например сансевиерата, или змийското растение. Всеки го е виждал, когато е ходел на гости, или сам го отглежда в дома си. Някои го смятат малко за демоде и дори го наричат „бабешко растение“. Но дори да е така, нека имаме предвид, че бабите ни не са разполагали в домовете си със съвременни изобретения като фитолампи или овлажнители за въздух и са отглеждали такива стайни растения, каквито им позволяват условията.

Сансевиерата е идеалното растение за мрачни стаи. Тя чудесно ще се чувства на северен прозорец без никаква пряка слънчева светлина.

Палма

Драцената също е растение, което се чувства добре в мрачна стая. Някои я наричат „салонна палма“. Ако сте решили обаче да я отглеждате, трябва да имате предвид, че нейните листа падат много повече от което и да е друго стайно растение. Това не бива да ви тревожи, стига драцената да пуска нови млади листа на върха.

За разлика от другите растения, които можем да отглеждаме в мрачни стаи, драцената има нужда от малко повече влажност - както на почвата, така и на въздуха. Гледайте да не я преполивате, но и да не оставяте почвата съвсем да изсъхне.

Сребро

Сребърният потос е друго растение, което вирее добре при оскъдна светлина. Подобно на змийското растение, и потосът няма нужда от прекалено много вода. Между поливките почвата трябва да е напълно изсъхнала.

Фикусът - това всеизвестно растение, което беше издигнато в култ от социалистическата домакиня, също може да вирее в стая с малко осветление. Но има една забележка - при такива условия той ще се издължи. Разстоянието между отделните възли на листата ще стане по-голямо, а самите листа ще растат по-големи в опит да достигнат до повече светлина.

Когато говорим за оскъдна светлина, имаме предвид не само северните прозорци. Такъв проблем има и с тези с изложение на запад или изток, особено когато живеете в град и околните сгради ги засенчват.

Без цветове

Растенията, отглеждани при оскъдна светлина, няма да ви зарадват с пищни цветове. В такива условия няма как да виреят африкански виолетки, каланхое, а още по-малко орхидея. Ако очаквате, че такива растения ще ви зарадват с красиви цветове, когато ги сложите на северен прозорец, ще бъдете разочаровани.

Пъстрите листа също не се получават при лошо осветление. Те имат нужда от светлина, за да поддържат шарката си. При оскъдно осветление шарката избледнява. И листата стават в един цвят.

Съвети

Когато отглеждате стайни растения при оскъдна светлина, никога не забравяйте периодично да завъртате саксията, така че всички техни части да се осветяват.

Друг трик, който можете да използвате, за да увеличите притока на светлина, е на няколко места в стаята да поставите огледала. Ако сте поставили на полица саксията, можете зад нея да сложите огледало, насочено към прозореца. Добре е също така вместо плътни пердета да сложите такива, които пропускат светлина.