0

П о време на високи температури метаболизмът на кравите се променя, което се изразява в трудно усвояване и използване на хранителните вещества.

Говедовъдът трябва да бъде подготвен за това обстоятелство и да се грижи за кравите по такъв начин, че да неутрализира или минимизира негативните ефекти от метаболитните промени.

При горещо време телесната температура на животното се повишава, което се изразява в повишаване на температурата на съдържанието на търбуха, пише „Говедовъд“.

Храносмилане

Знаем, че при едрия рогат добитък микрофлората, обитаваща първия преден стомах, е до голяма степен отговорна за храносмилането. В резултат на увеличаването на топлината, микрофлората на търбуха, която е чувствителна към твърде висока температура, загива. Повишаването на температурата в търбуха с всеки половин градус причинява смърт от около 10-15% на флората на търбуха, което силно затруднява храносмилателния процес. Така че трябва да се направи всичко, за да се запази тази малка армия от храносмилателна сила от неблагоприятните ефекти на топлинния стрес.

Стрес

Топлинният стрес до голяма степен се изразява в ограничен прием на сухо вещество, което се отнася особено за грубия фураж, който формира структурата на дажбата. Тогава кравите показват повишена склонност към сортиране на фуража, търсейки концентриран фураж.

Това явление води до увеличаване на дела на приетия концентриран фураж, което води до подкиселяване на съдържанието на търбуха.

За да се намали сортирането на фураж през този период, си струва да се увеличи честотата на хранене, така че животните да имат постоянен достъп до прясна храна.

Добра практика при горещо време, за да се намали нагряването на фуража и по този начин да се поддържа високото качество на фуража, е да се увеличи честотата на хранене дори до 4 пъти на ден.

Нощем

Помислете за доставяне на повече храна за нощта, когато температурата е по-ниска, което ще доведе до увеличен прием на храна.

Това, за съжаление, е свързано с повече работа. Но си струва. Ефектът на сортиране може да бъде ограничен до известна степен и от използването на един вид свързващи вещества, които залепват малки частици фураж с по-дълги. Меласата, страничен продукт от захарната индустрия, е идеална за това.

Течности

Най-евтиният, но не по-малко важен компонент на дажбата, особено през лятото, е водата. Необходимо е да се осигури постоянен и което е особено важно свободен достъп до чиста вода.

При горещо време една високопроизводителна крава изпива дори повече от 150-180 л вода на ден. Ето защо си струва да се преразгледа наличността, чистотата и количеството на водата.

Проверете дали клапаните на поилката осигуряват достатъчен воден поток и дали няма твърде много крави на една поилка. Вентилите трябва да осигуряват достатъчен капацитет на водния поток, в рамките на 20 литра на минута.

Изследванията показват, че кравите консумират между 30 и 50% от дневната нужда на вода в рамките на един час след доенето.

Така че добро място за инсталиране на поилки е преходът от зоната за почивка към зоната за хранене. При отглеждане на животните на пасища е необходимо да им се осигури сянка, също с постоянен достъп до вода.