0

П одготвя се мощна съпротива срещу идеите на ЕС да забрани етеричните масла за употреба, като ги квалифицира като химичен, а не природен продукт, научи „Телеграф“. След като кметът на френския град Грас призова колегите си от засегнатите в Европа страни да се обединят в асоциация, в България предстои такава среща на 23 февруари в Старосел. На нея са поканени освен производители на етерично маслени култури всички кметове от Подбалкана и Добруджа.

За това съобщи Петко Ганчев, който е член на УС на Българска национална асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика.

Дискусия

Целта на форума е да се обсъди стратегия за защита на насажденията от роза дамасцена и лавандулата, от които се добиват етерични масла и други производители и са с широко приложение в козметиката и алтернативната медицина. Искаме да сме наясно какво смятат да решават в ЕС и съответно да вземем мерки, обясни той. От държавните институции засега си мълчат и не дават никакви обяснения. Идеята е да се обединим и да се присъединим към асоциациите на европейско ниво, обясни той. Това, което знаем, е, че идеите да се преквалифицират етеричните масла като химични продукти тръгна от 2020 г., по време на Ковид пандемията. „Телеграф“ припомня, че по това време мнозина използваха продукти от етерични масла, за да се защитят от грозната болест.

САЩ и Испания

Ако се приеме такъв регламент, ще пострадат много малки селища, малък и среден бизнес, които се препитават с отглеждане на такъв тип култури. Ще пострадат и малки, и средни дестилерии, допълни Ганчев. Последствията от приемането на такъв регламент ще са опустошителни за страни като България, каза той. Петко Ганчев припомни, че заплахата грози Франция като най-голям производител на лавандин, но и Италия и Испания. Според браншовика Испания е водеща в дестилацията на лимоново етерично масло, следвана от Италия.

Форум в САЩ

На срещата в Старосел ще има представител, който е участвал на форум в САЩ в българското посолство, в който са участвали представители на американски компании, които имат дестилерии в България, дипломати от Франция и др.

Не били земеделски продукти

Това, което се знае, е, че ЕС във връзка със Зелената сделка иска да преквалифицира произхода на етеричните масла като розово, лавандулово, безсмъртниче, мащерка, лимоново, портокалово и др. като продукти с химичен произход. По този начин иска да заличи техния земеделски произход и че са плод на селскостопанска дейност, на каквато те всъщност са.

Припомняме, че роза дамасцена се отглежда изключително с ръчна обработка и това е една от причините много български производители да се откажат да гледат градините си, в резултат на което те почерняха, както „Телеграф“ вече писа. Въпреки тежкия труд тези стопани не получават никакво специфично подпомагане. Припомняме, че по време на кампаниите по прибиране на розовия цвят и лавандулата, Розовата долина и Добруджа се превръщат в работодател на хиляди сезонни работници.