0

К метове ще обясняват какви са причините за кризата с дървата за огрев пред депутати от извънредната парламентарна комисия, която бе създадена да нищи проблема. Това стана ясно от първото заседание на комисията, която започва дейността си по същество през изминалата седмица.

Решени

От заседанията на народните представители, както и изявленията на зам.-министри и министри в ресора може да се направи извод, че парламентът е узрял да премахне текстовете, които позволяват политически спекулации с дървата за огрев. За такива съобщиха шефове на държавни горски предприятия пред комисията по земеделие. На много места в страната кметовете бавят доставката на дърва за огрев от общински гори в момента и чакат изборите, за да си направят пиар, коментираха горските експерти.

Разписан

Законът не е добре разписан в това отношение, затова трябва да се промени и да се премахне възможността за намеса на политически елементи в снабдяване на населението с дърва за огрев, коментира Валентин Чамбов, зам. ресорният министър на земеделието, пред „Телеграф“. Трябва да е ясно кой отговаря, пред кого се отчита, кой се записва, допълни той.

Списъци

Най-познатата манипулация е със списъците за доставка на цепеници, които по закон правят кметовете и това им дава възможност да злоупотребяват с властта си. Много често с неписани привилегии се ползват техни близки, които се презапасяват, а след това отиват и продават дървата си на преработватели, съобщиха директори на горски държавни предприятия.

Преработватели

Представители на преработвателите също ще бъдат изслушвани в извънредната комисия. Албена Симеонова от Демократична България съобщи, че ще има представители и на едрите и на дребните. Поводът е недостиг на едра дървесина. Ситуацията в момента е такава, че заради забраната за сеч на 30% от вековните гори този вид суровина за мебелната индустрия не достига и от това страдат малките мебелни фирми, каза Чамбов. Той е един от тези, които смятат, че тази забрана трябва да падне, защото пречи на икономиката. Според него няма опасност да останем без гори, защото въпреки че сечите са стигнали 150% спрямо миналата година, пак не сме успели да достигнем плануваното количество сечи за 2022 г.

Разкрития

Според депутата Александър Дунчев обаче ситуацията е съвършено различна. Вековните гори трябва да бъдат защитени по изискване на ЕС заради промените в климата, тъй като те са сигурен щит срещу ерозията. От друга страна, Дунчев направи разкрития на страницата си във Фейсбук, коментирайки публикации на „Телеграф“ и БНР за забраната за сеч във вековни гори. Дунчев обяви, че преди да бъдат наложени тези 30% във вековните лесове, бившият зам. ресорен министър по горите Добрев е искал да наложи ограничения от 20% сеч във всички гори, с което недостигът на дървесина сигурно би бил по-голям.

Малки фирми за мебели

Пречи ли наистина забраната за сеч от 30% във вековните гори на малките преработватели на мебели в страната? Проверка на „Телеграф“ установи, че всъщност дървесината, с която работят малките преработватели, е основно от чам - от бял бор. Независимо дали става дума за родопските фирми или за тези от Северна България. И тя определено не е от вековни гори. Експерти коментираха пред „Телеграф“, че не е задължително да извадиш дървесина за маса от вековно дърво. Което поставя въпроса кой точно има необходимост от падането на забраната 30% сеч във вековните лесове. На този въпрос може би ще могат да отговорят шефове на държавни горски предприятия, както и шефовете на регионалните дирекции по горите, които също ще бъдат изслушани от депутатите на извънредната комисия.