0

К огато избирате място за кошерите, имайте предвид, че пчелите се нуждаят от четири основни неща. Първо, те имат нужда от слънце и следобедна сянка, ако живеете на място, където летата са горещи. Второ, те трябва да имат достъп до източник на прясна вода. Трето, кошерите трябва да са защитени от вятъра, който може да вкара в тях дъждовна вода или сняг. Това ще попречи на насекомите да поддържат кошера топъл. И на последно място - пчелите обичат уединението. Не слагайте кошерите в близост да оживени пътища или магистрали, до игрища или други места, където се събират много хора.

Кошерите трябва да са обърнати на юг и да са издигнати над земята, за да бъдат предпазени от влагата.

Пролет

През пролетта, когато цветен килим застила поляните, е времето да населите кошерите с пчели. Младите колонии имат много работа - да съхраняват полен и нектар, да запечатват всички пукнатини в новия им дом и да се грижат за майката и новото пило. За да направите работата им по-лека, може да ги подхраните с подсладена вода, като смесвате равни части вода и захар. До три седмици обаче подсладената вода вече става ненужна, защото насекомите си набавят хранителните вещества от цветята.

През повечето време пчеларството се изчерпва само с наблюдаване на кошерите. Ако сте новак, инспектирайте кошерите веднъж седмично през първите два месеца, докато се учите. Когато се почувствате по-уверен, продължавайте с проверките на всеки две седмици. Поддържайте чист кошера отвън, гледайте за мравки. Отваряйте кошерите и проверявайте рамките за ларви и яйца, но само в топлите дни. Ако майката е здрава, ще видите много ларви в различни стадии на развитие.

Ако майката не е в добро здраве, консултирайте се с експерт.

Стрес

Колкото по-рядко проверявате кошерите, толкова по-добре за здравето на пчелите. Отварянето на кошерите и проверяването им изисква опушване, за да бъдат насекомите спокойни. Това стресира пчелите, на които им трябва един ден, за да се възстановят. С практиката ще научите, че не е нужно да вадите много рамки, за да знаете какво се случва вътре. Понякога е по-просто само да наблюдавате пчелите, когато се прибират и излизат от дома си.

Много важно е редовно да проверявате кошерите за вредители. Ето някои от най-важните от тях.

На първо място са мравките. Мравките понякога проникват в пчелния кошер, за да се хранят със запасите от мед и с пилото. За да ги държите далеч от пчелите, можете да поставите под всеки крак на кошера контейнери със смес от борна киселина, която действа като инсектицид, и нещо сладко, което мравките обичат.

На второ място е акарът вароа, който е паразит и предизвиква заболяването вароатоза на пчелните семейства. Акарите смучат кръв от възрастните пчели и снасят ларвите си в килийките на пилото. Самите ларви пък се хранят от новоизлюпени пчели, като ги инфектират с вируси, омаломощават ги до степен да ги убият. За да запазите пчелите си, можете да използвате следните методи.

Паразити

На първо място трябва да преброите паразитите, за да установите колко е поразена колонията. Някои пчелари правят следното. Слага се тампонче, напоено с етер в кутийка/буркан. С четка се смитат пчелите от рамката. Пуска се тампончето и се затваря за 40 секунди до 1 минута, т.е. докато пчелите вътре се упоят. След това се броят акарите по пчелите и падналите сами паразити. При 5% акари на общото количество пчели може да се приеме, че всичко е в нормите. Над 20% нещата са зле.

Използва се и методът с пудра захар. Той позволява да преброите акарите и да ги контролирате. Рамките се ръсят с пудра захар. Пудрата захар кара акарите да губят хватката си върху пчелите и да падат. Освен това пчелите почистват хазарта от телата си, премахвайки повече акари. Използвайте долната дъска, за да уловите падналите паразити. Мнозина експерти обаче поставят под съмнение този метод, защото, дори да ги отстраните от пчелите, акарите в пилото остават.