0

О т агроклиматична гледна точка сухото време е причинило проблеми при някои пролетници. Царевицата и слънчогледът не са получили достатъчно напояване и културите са започнали да пожълтяват. Това съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. По думите му високите температури ще задълбочат процеса. Където има възможност, да се полива, изтъкна климатологът. И допълни, че няма да има валежи до края на седмицата.

Горещото време през повечето дни на третото десетдневие на юли, с екстремно високи максимални температури до и над 40-42°С, наруши нормалния ход на вегетационните процеси при земеделските култури, отчитат от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ. Тези стойности причиниха топлинен стрес и листни пригори при част от късните пролетни култури, преждевременен листопад при овошките. В агростанция Силистра се наблюдава преждевременно пожълтяване на листа при 50% от царевичните посеви отглеждани при неполивни условия.

Дефицит

След краткотрайното, съществено, захлаждане в края на изтеклия седемдневен период през последните дни от юли и началото на август развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми и при дефицит на почвена влага. Падналите валежи в края на юли бяха с локален характер и в по-голямата част от страната, с изключение на отделни места в северозападните (Н.село, Лом, Кнежа, Плевен) и югоизточните райони (Сливен Карнобат, Бургас) – незначителни, под 10l/m². През следващия период валежи със стопанско значение не се прогнозират и прилагането на подходящ поливен режим остава приоритетно мероприятие при късните земеделски култури. В началото на август ранните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост, при средно ранните – ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а при по-късните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа в част от Дунавската равнина и в южните райони ще протича фаза узряване.

Пръскане

В края на юли и началото на август растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове, с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите. При овошките не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи. Засегнатите от падналите градушки в края на изтеклия период зеленчукови култури е препоръчително да се третират с медсъдържащи фунгициди.