0

В края на май по пазарите в София е пълно с всякакви разсади, но повечето от хората минават, гледат, чудят се и рядко купуват. За това се оплакаха производители на здрави и жизнени растения, готови за засаждане. Цените значително са се покачили. Разходите им са скочили, но повечето от клиентите трудно могат да си позволят да вложат пари в едно растение, което не е сигурно дали ще се хване и ще оцелее. Повечето сякаш са готови да отидат и да си напазаруват пролетни плодове от съседните щандове, където особено на най-евтиния в София Женски пазар могат да се намерят килограм ягоди и по 1,50 лв. Картината е тъжна въпреки жизнените растения, които са образуват водопади по щандовете.

Индрише

Освен зеленчуковите разсади е пълно с всякакви билки и цветя. Като се започне от мащерка, мента, джоджен, два три вида чубрица, дори кориандър, който се продава за 5 лв., мине се през вече цъфнало и ароматно индрише от 8 лв., та се стигне до няколко вида лавандула, като малката саксийка върви по 6 лв.

Не е късно

По щандовете на частните разсадници могат да се намерят различни сортове малини, някои от които целогодишни. Засадения стрък е 25 лв., толкова е американската боровинка. Продавачите обясняват, че няма проблем и сега да се засади в двора, но все пак е добре това да стане, преди да цъфне. Малините Полка малки стръкове се продават за 15 лв. и ако сега се засадят в почвата, ще дават още тази година плод. Те плододават през целия сезон според производителите. Има и много по-големи насаждения, които се продават по 25 лв. Ако обаче си купиш само пръчки, то тогава ще получиш сноп от 9 или 10 на много по-ниска цена.

Целогодишно

Ягодите в саксия за балкон са няколко вида. Те плододават целогодишно. Някои от растенията цъфтят и връзват. Достатъчно е да си ги окачиш на терасата и вече ще имаш плод. Цената на саксията е 15 лв. Има и стръкове в малки кутийки от сорта Клери по 1,50 лв., които са рекламирани като плододаващи целогодишно.

На един от магазините на разсадниците може да се намери и дафиново дръвче както за двора, така и за терасата. Отглеждането навън е подходящо за Южна България, но не и за Софийско, за Добруджа от Варна към Дуранкулак. В района на Монтанско също може да стане, ако в двора виреят смокини, обясниха продавачите.

Благородно

За 40 лв. пък се продава скоруша, интересен вид, който дава плодове тип ябълки, които обаче трябва да се оставят да зреят като мушмулите, или тъй нареченото благородно гниене. Скорушата е бавнорастяща, светлолюбива и сравнително сухоустойчива. Като парково дърво рядко се използва, но може да намери приложение в цялата страна за единични, групови и алейни засаждения и в лесопарковото строителство, според Уикипедия. Узрелите, но неугнили плодове, поставени в подходяща фруктиера, имат ефектен вид и могат да бъдат сполучлива украса за трапезарията на всеки дом.

Срещу напукване и сиво гниене на плодове

Можете да защитите плодовете си от неустойчивото майско време със смес от 10 кг овощарска вар с 2 кг калции и магнезий в 1000 литра работен разтвор, припомни Божидар Петков от Съюза на малинопроизводителите. Според него този разтвор ще предпази вашите череши, ягоди, лозя и други овошки от напукване, сиво гниене, дрозофила сузуки, листни въшки, огнен пригор, струпясване и много други проблеми, при това без карантинен срок и пестицидни остатъци, добави Петков.