0

М едоносните пчели и другите опрашители играят критична роля за културите, които отглеждаме.

Те опрашват една трета от храната, която хората консумират.

Но наред със загубата на хабитата си, климатичните промени и заболяванията медоносните пчели срещат редица предизвикателства за оцеляването си, включително американския гнилец - бактериална болест, която се разпространява чрез спори из кошерите, унищожавайки цели семейства, пише nwpb.org.

Департаментът по земеделие на САЩ издаде лиценз под условие за нова ваксина на компанията Dalan Animal Health. Ваксината предпазва пчелите от това заболяване, смятат учени.

Скъпо

„Скъпо е да се снабдяват с нов запас кошерите всяка година. Така че това, което можем да направим, е да спестим пари на пчеларите“, казва Джеймс ван Лювен, доцент в Университета в Айдахо, който проучва как бактериите и болестите се отразяват на пчелите.

Пчеларите губят около 30% до 40% от кошерите си всяка година, казва Ван Лювен. Причината все още озадачава учените, но този вредна бактерия е част от проблема.

Ван лювен казва, че ваксината може да бъде предпазна мярка срещу разпространяването на болестта из кошерите.

Принос

Опрашителите като пчелите имат принос в световната растениевъдна продукция, който се измерва в рамките на 235-577 милиарда долара всяка година.

Пчелите работнички са от огромно значение за селското стопанство.

Ник Нагер е молекулярен биолог, който изучава заболяванията на пчелите в нов научноизследователски център. Той казва, че американският гнилец се разпространява в кошера чрез храната, която пчелите ядат, подобно на начина, по който вирусите се разпространяват в едно училище.

Инфекцията може да унищожи цяла колония. Тъй като американският гнилец се разпространява и чрез спори, самите пчелари могат да разнасят болестта от кошер на кошер, без да го съзнават.

Действие

Ваксината работи, като се смеси с храната за майката, която се произвежда от работничките. След като майката я погълне, развиващите се ларви получават имунитет, когато се излюпват.

Един въпрос, който чака отговор, са разходите, посочва научният сътрудник Уолтър Шепърд, който изучава генетиката на пчелите. Хоби пчеларите може да не се колебаят да платят 20-30 долара за ваксинирана майка, но за комерсиалните производители тези разходи ще се натрупат.

„Представете си да имате стадо говеда и всяка година да измират половината крави. Трудно ще останете в този бизнес“, посочва Шепърд.

Досега антибиотиците бяха единственият метод за лечение на инфекцията. Експертите обаче посочват, че той е скъп и отнема време на пчеларите, а резултатите са неясни.

Пробив

Това е стъпка напред за пчеларите, които разчитаме на антибиотиците с ограничен ефект и чието използване в кошерите отнема енергия и време, коментира Тревор Таузер, член на борда на Калифорнийската асоциация на пчеларите.

Ваксината е инструмент срещу изобирани епидемии в пчелните колонии, посочва Шепърд. Той и неговите колеги учени търсят природни вещества, които да подкрепят имунитета на пчелите и да им помогнат да се борят със заболяванията.