0

И ма няколко златни правила, които трябва да се спазят, преди да се пусне кочът в стадото за разплод. Трябва да имаме предвид, че сперматозоидите се произвеждат до осем седмици преди събитието на разплождане и точно затова в този период трябва да започне подхранването на кочовете. В противен случай ще е късно и резултатите са незаплодени овце, съветва специализираният сайт Овцевъд и Козевъд.
Ето няколко прости неща, които трябва да се направят, когато подготвяте собствените си кочове или купувате нови.

Здраве

Първото и най-важното нещо е телесното състояние на коча. Активният коч губи 15% от теглото си в продължение на шестседмичния активен размножителен сезон. Ако кочът е в лошо състояние, той няма да върши работата. Ако вашият коч в момента е в лошо състояние, това ще отнеме поне осем седмици, за да подобрите неговите жизнени показатели.

Походка

Второто много важно условие, за което фермерите трябва да внимават, е при закупуване на кочове е да проверят дали те куцат. Това е така, защото нарушената походка може да е следствие от заразния овчи дигитален дерматит (CODD) и кочът може да пренесе болестта върху цялото стадо. Затова, когато се купуват нови животни, е редно да се държат отделно от основното стадо в продължение на шест седмици, за да намалим шанса за заразяване. Това е особено състояние на куцане, което изисква специализирано лечение. Специалистите съветват незабавно да се посъветвате с ветеринарен лекар какви мерки да се вземат, тъй като традиционните лечения за контрол на куцотата много пъти са неефективни.

Зъбите

Третото условие е прегледът на зъбите. Важно е да проверите зъбите и венците на коча, както и за признаци на абсцеси. Ако кочът има абсцес на зъбите, това ще му попречи да яде и последствията са ясни. Ще е отпаднал и няма да свърши очакваната от него работа.

Палец

Четвъртото условие е най-важно. Това е проверката на тестисите. Изненадващо голям е броят на фермерите, които не проверяват тестисите на кочовете преди закупуването им. Необходимо е кочът да има два равномерни тестиса и те трябва да могат свободно да се движат нагоре и надолу в скротума. Те не трябва да са твърди или меки.
Също така е препоръчително да се разгледа приставката, намираща се в долната част на всеки тестис. Това е мястото, където се съхранява спермата и тя трябва да е с размерите на палеца ви. Ако кочът няма такива, той ще бъде безплоден. Така че искате не искате, гответе се да опипвате тестисите на кочовете, съветват с чувство на хумор ветеринарите.

Разплодните животни са по-скъпи

Трябва да се знае, че разплодните животни обикновено са с 50-200 лв. по-скъпи. Затова повишените разходи за нови разплодни животни от елитните стада придават още по-голямо значение на тяхното управление, когато стигнат до нашето стадо. При попкупка трябва да бъдете внимателни и да знаете какво търсите. Влизайки във фермата, се огледайте. Има ли агнешки кожи в района, пред кучешките колби има ли кокали, в дезинфекционната яма няма ли разтвор, бягайте от тази ферма. Следва избирането на агнетата. Съсредоточете се. Не се оставяйте продавачът да ви омае с приказки колко много мляко давала майката на еди кое си агне или че бащата бил вицешампион на Испания и др. Ако смятате, че няма да се справите, вземете със себе си по-опитен овчар. Особено когато се купуват стари овце.

Забрана за превоз при 35 градуса

Трябва да има добри условия за пътуването на животните в колата. Да няма възможност те да се наранят или задушат по пътя. Самото товарене също не е безобидно. По-добре е да има рампа. Трябва да се имат предвид и новите правила за пътуване, защото когато температурата е над 35 градуса, е забранено движението на животни. По време на пътуването спирайте и вижте как са животните.

След пристигането внимавайте при разтоварването на животните. Те са вече стресирани и не знаят какво да правят. Задължително поставете новите под карантина. Нужен е преглед и при проблеми се налага лечение, за да се сведе до минимум потенциалът за въвеждане на устойчиви паразити в нашето стадо. Всяка ферма има свои специфични условия и предизвикателства, така че консултацията с вашия ветеринарен лекар е от съществено значение при избора на правилните лекарства, които да използвате през карантинния период за ваксинация и профилактика.