0

Т рябва ли да засаждам пипера дълбоко, както доматите?

Този въпрос вълнува много градинарите. Но отговорите могат да са разнопосочни.

За да хвърлим светлина върху това кое е правилно, трябва първо да научим малко повече за самото растение.

Родината на пипера е Централна и Южна Америка. Той принадлежи на семейство картофови, както доматите, картофите или пък патладжаните.

В не много далечното минало всички видове пипер са били люти. Добре познатите ни чушки с мек вкус не се намират в природата.

Разпространение

В Европа пиперът е внесен от испанците, които много харесали пикантния му вкус. От Испания растението се разпространило в цяла Европа и Азия. Едва в началото на 20 век унгарците започнали да отглеждат пипер с мек вкус – сорт, който не съдържа капсаицин, активното вещество на лютите чушки.

Независимо от споровете между градинарите, пиперът, както и повечето растения от семейство Картофови, пуска адвентивни корени. Така че, да, те могат да бъдат заровени дълбоко при пресаждане, както техните братовчеди доматите.

Доматите са номер едно в това да се възползват от способността си да пускат тези допълнителни корени. Пиперът обаче прави това при определени обстоятелства.

Пиперът обича температури, близки до тези в неговата родина. Както беше споменато, растението идва от Централна и Южна Америка. Там то расте в топли, влажни тропични условия. Лютите сортове предпочитат по-високи температури от събратята си със сладък вкус.

Ако отглеждате чушки от семена, знаете, че те имат нужда от затоплена почва, за да покълнат – 23-29 градуса по Целзий. Ниските температури на почвата и въздуха могат да спрат развитието на растението. Ако не е достатъчно топло, може да не се образуват цветове и плодове. При по-хладно време пиперът е и по-податлив на болести.

Условие

Ако засаждате разсадът дълбоко, за да стимулирате образуването на странични корени от стъблото, трябва да затоплите почвата преди това. Това е абсолютно необходимо. Ако почвата не е затоплена, растението ще загине. Пиперът не издържа на ниските температури в ранна пролет.

За този метод изчакайте, докато температурата на почвата се установи постоянно над 15 градуса по Целзий, а дневните температури стигнат 18 градуса и повече. Температурата на почвата е по-важен ориентир, затова е желателно да имате специален термометър.

Помнете – пиперът не е домат. В природата доматът е пълзящо растение и пуска адвентивни корени навсякъде, където влезе в досег с почвата. Дермалният слой на техните стъбла е по-тънък от този при пипера, което прави пускането на нови корени лесно. Пиперът не е пълзящо растение и образува нови корени по-бавно и на специфични места. Могат да образуват корени и от стъблото, но това става много бавно, заради по-дебелия дермален слой. Така че, ако е заровено дълбоко в твърде влажна почва, растението ще загние, преди да успее да пусне адвентивни корени.

Премахване

При доматите можете да заровите стъблата и листата. При пипера трябва да заровите само централното стъбло, като преди това трябва да сте премахнали излишните разклонения и листа.

Рискът да засаждате пипера надълбоко си струва. Както всеки градинар знае, добрата реколта зависи много от добре развитата коренова система. Пиперът има нужда от специфични хранителни вещества, за да даде много плод. По-голямата коренова система дава по-добър достъп на растението до тези хранителни вещества.

За разлика от доматите, пиперът се развива като храст. Добре развитият корен е много важен, за да се закотви растението здраво в земята.

Преди да засадите дълбоко пиперът в почвата, тя трябва да е загрята до поне 15-16 градуса, да е обогатена, а разсадът трябва да е закален.

Ден преди разсаждането, трябва да премахнете излишните разклонения със стерилизирани ножици. Не е нужно да се зарива повече от 2/3 от растението. Изкопайте дупка, която позволява да засадите пипера на дълбочина половината или 2/3 от стъблото. На дъното можете да сложите компост. Сложете растението в дупката и уплътнете почвата около стъблото, за да премахнете въздушните джобове. Това е важно, защото въздухът около корените може да доведе до тяхното загниване.

Полейте засаденото растение и сложете мулч. Помнете, че пиперът обича влажно, но не подгизнала почва. В зависимост от времето, може да е необходимо да поливате всеки ден, докато растението пусне адвентивни корени.