0

Д о края на първото и началото на второто десетдневие на май (5-11.5.2023 г.) вегетацията на земеделските култури ще протича при температури под климатичните норми и при наличие на добри почвени влагозапаси в 50 cm и 100 cm слой - над 80-85% от пределната полска влагоемност (ППВ), според Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ. През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази: вретенене, преход към изкласяване, фаза изкласяване и цъфтеж при посевите в южните райони на страната (агростанциите Сандански, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Ямбол, Карнобат).

Листообразуване

При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване.

Прогнозираното хладно, неустойчиво време с превалявания ще създава условия за развитието на редица гъбни болести: мани по зеленчуковите култури и лозата, ръжди (кафява, жълта) и септориоза по пшеницата; ранно кафяво гниене и струпясване по овошките и др.

Третиране

През първото десетдневие на май посевите със зимните житни култури трябва да се обследват за наличие на вредители: житна дървеница, житна пиявица, листни въшки и при численост на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо при първа възможност да се извърши третиране. През този период при лозата трябва да се следи за появата на гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец и за повреди от акари (жълт лозов акар).

През периода високото съдържание на влага в горните почвени слоеве на много места ще възпрепятства сезонните почвообработки и сеитбата на късните пролетни култури.